05-03-2020 HB-Café Senioren in Bibliotheek Voorschoten

Op donderdag 5 maart organiseert het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen) in samenwerking met de bibliotheek Voorschoten het eerste HB-café senioren met als titel ‘Kunnen senioren hoogbegaafd zijn?’.

En ja, natuurlijk kan dat! Alleen weten veel senioren dat niet van zichzelf omdat dit vroeger niet werd benoemd. Sommigen hebben daar ook nooit zo bij stil gestaan, maar merken het wel bij het ouder worden. Geleidelijk wordt het eigen netwerk kleiner, maakt men meer gebruik van zorg, wordt vervoer lastiger, enz. Er ontstaat wat meer afhankelijkheid.

In die situatie merken hoogbegaafde senioren soms pas dat ze belangstelling hebben voor hele andere zaken dan veel mensen om hen heen, dat ze wel eens aansluiting met anderen missen, dat ze vragen stellen waar anderen verbaasd over zijn, dat ze meer zingeving in het leven zoeken, dat ze zich storen aan de betutteling door sommige zorgmedewerkers, dat ze zich niet begrepen voelen, enz. Herkent u hier iets in en wilt u daar meer over weten? Dan is deze bijeenkomst iets voor u!

Spreker is Noks Nauta. Zij is gepensioneerd arts en psycholoog en doet voor het IHBV onderzoek naar hoogbegaafdheid. In 2020 verschijnt een boek, mede van haar hand, over ouder worden en hoogbegaafdheid. Door het verzamelen van kennis hierover en door dat te publiceren komt er meer aandacht voor dit onderwerp. Meer bekendheid kan helpen iets aan sommige problemen te doen.

In haar presentatie gaat Noks Nauta in op verschillende aspecten van hoogbegaafdheid en ouder worden. De (h)erkenning kan eraan bijdragen uit het gevoel van sociaal isolement te komen. Er zijn hindernissen, maar ook mogelijkheden. Wie weet hoe u uw mogelijkheden nog kunt inzetten en daardoor weer een nieuw doel in uw leven vindt!

Tijdens de bijeenkomst zijn er interactieve momenten en is er gelegenheid ervaringen te delen en contacten te leggen.

Het HB-café Senioren is vooral bedoeld voor mensen die zich in het bovengenoemde herkennen. Toch kan het onderwerp ook voor zorgprofessionals interessant zijn. Zij stellen zich vragen als ‘Waarom wil deze persoon nooit koffiedrinken met andere bewoners?’ ‘Waarom is deze meneer/mevrouw zo lastig in de omgang?’, ‘Welke belangstelling heeft hij/zij?’.

Speciaal voor zorgprofessionals organiseert het IHBV op 11 maart in Utrecht een bijeenkomst. Voor meer info over deze bijeenkomst, klik HIER.

Info HB-café Senioren Voorschoten

Plaats: Bibliotheek Voorschoten, Wijngaardenlaan 4
Lopen ca. 8 minuten vanaf NS-station Voorschoten
Parkeren bij de bibliotheek of in parkeergarage Deltaplein onder de HEMA, 3 minuten lopen

Tijd: donderdag 5 maart. 10-12.30 uur (met pauze)

Kosten: 15 Euro p.p. bij aanmelding via website

Aanmelden: Via de website van het IHBV: https://ihbv.nl/evenementen/