06-09-2019 HB-Café Alkmaar: Zingeving: idealisme, desillusie en een zoektocht naar hoop

Op vrijdag 6 september is er weer een HB-Café in Alkmaar. Femke Hovinga spreekt deze avond over zingeving en idealisme.

Komt dit je bekend voor?

  • Waarom vraag je toch altijd ‘waarom’? Je analyseert het helemaal kapot!
  • Je bent te gevoelig! Waarom laat je die dingen je toch allemaal raken? Waarom maak je het persoonlijk?
  • Wat heb je toch veel energie, je doet zo veel. Kun je nooit rustiger aan doen?

Al hoogbegaafde voel je je soms misschien ongeduldig en ontevreden. Misschien veroordelen anderen je, of word je niet helemaal begrepen. Veel hoogbegaafden zijn idealistisch en komen vroeg of laat teleurstelling tegen over hoe de wereld werkt en de (al dan niet beperkte) invloed die zij hierop hebben. Hoe geeft je een leven vorm met bijna eindeloze potentie, maar ook bijna eindeloze vragen over leven, dood en de zin van alles?

Tijdens deze avond gaan het hebben over zingeving en de zoektocht daarnaar. Als rode draad gebruiken we het boek Searching for Meaning, geschreven door hoogbegaafde Amerikaanse Dr. James T. Webb. Er is een stuk achtergrond en duiding vanuit literatuur en ervaring van anderen en een stuk waarin we zelf na gaan denken over zingeving. Wellicht tot ziens tijdens deze avond!

Over de spreker, Femke Hovinga
Al vroeg in haar leven bleek Femke anders dan veel andere kinderen. In plaats van bij de poppenhoek, lag haar interesse meer bij sterrenstelsels en de zin van het leven. Toen ze zes was besloot ze dan ook dat ze, ‘later als ze groot was’, iets wilde doen voor mensen die zich ook anders voelden. Via een omweg in de bedrijfskunde en journalistiek begon Femke in het hoogbegaafdheidsveld te werken, waar Dr. James T. Webb (auteur van Searching for Meaning) op haar pad kwam. Een bijzondere band ontstond tussen de twee. In de laatste jaren van zijn leven heeft Femke hem vaak mogen zien en van hem mogen leren, wat haar heeft geinspireerd om deze avond vorm te geven.

Femke is betrokken bij meerdere initiatieven op het gebied van hoogbegaafdheid: Talentissimo (voor 145+’ers van 4-99), SCALIQ (IQ-test ontwikkeling) en InterIQ (recruitment van hb-volwassenen).

Locatie: HB-Café Alkmaar wordt georganiseerd in het sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in het centrum van Alkmaar aan de Geesterweg 9A, 1815 CR, Alkmaar. Genegen ligt op 550 meter loopafstand van het Alkmaar Centraal Station. Met de auto kun je voor de deur of in de buurt parkeren. Een andere mogelijkheid is de nabijgelegen parkeergarage ‘De Vest’ op 350 meter, aan de Paardenmarkt vlakbij theater De Vest en het Stedelijk Museum Alkmaar. Plattegrond op: https://www.genegen.nl/bereikbaarheidsinformatie/

Tijd: De zaal opent om 18.30 uur. Om 19.00 uur starten we met het inhoudelijke deel. Tot 22.30 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee, frisdrank en waanzinnig lekkere hapjes van onze gastvrouw Geralde (omdat we soms net niet uit kwamen, staat er een pot waarin een vrijwillige kleine bijdrage gedaan mag worden om de hapjes te kunnen blijven bekostigen). Pinnen is niet mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is 36.

Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Volgeboekt? Wanneer een HB-Café is volgeboekt, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.