08-03-2019 HB-Café Haarlem: Creativiteit en emotionele ontwikkeling

Op vrijdag 8 maart is er opnieuw een HB-Café in Haarlem. Op deze avond zal Lotte van Lith kennis delen over creativiteit en emotionele ontwikkeling.

Creativiteit is eén van de (mogelijke) kenmerken en uitingsvormen van begaafdheid. Een begaafd-sensitief persoon floreert gevoelsmatig als hij of zij zich creatief vrijelijk, open-onderzoekend en waardengedreven kan uiten en ontwikkelen. Sterker nog, een (ook) creatief begaafd persoon voelt het gewichtige belang van telkens opnieuw scheppen, associëren, bestuderen, exploreren, bevragen, verbinden en overdenken.  Creativiteit is dan ook van grote en levenslange waarde voor emotionele ontwikkeling.

Door de ervaring van emotionele intensiteit niet te schuwen, door vrije verbeelding te koesteren en door zelfzorg als basis te leven, wordt creativiteit een katalysator van persoonlijkheidsgroei. Daarbij is emotionele ontwikkeling zelf ook te begrijpen als een creatief proces, dat ook wel levenskunst wordt genoemd.

Tijdens deze bijeenkomst hebben we aandacht voor twee vragen:
• Hoe is creativiteit een duurzame stimulans tot emotionele groei?
• Hoe draagt emotionele groei bij aan de expressie van creativiteit?

Deze vragen benaderen we onderzoeksmatig onderbouwd, vanuit kennis en ervaring van begaafdheid en positieve desintegratie, kunstig geïllustreerd en via inzicht-biedende oefeningen. Deelnemers nemen concrete inspiratie mee naar huis, ter vormgeving van hun persoonlijke ontwikkeling. Zo biedt deze avond een frisse, waarderende kijk op de creativiteit van emotionele ontwikkeling en de emotionele, diepe waarde van creativiteit.


Lotte van Lith heeft zich gespecialiseerd in emotionele ontwikkeling, hoogbegaafdheid en  (de theorie van, het proces) positieve desintegratie. Zij werkt binnen haar bedrijf A Lot Of Complexity als coach voor begaafd-sensitieve adolescenten en volwassenen en organiseert lezingen, trainingen en studiedagen over relevante thematiek. In 2016 ontving Lotte de Mensa Fonds Awards in de categorie Werk voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van hoogbegaafd talent.

Datum: vrijdag 8 maart 2019
Locatie: Vooges Centraal, Kennemerplein 6, 2011 MJ Haarlem (centrum).
Vooges Centraal is bij het station van Haarlem en is met het openbaar vervoer goed bereikbaar.
Kom je met de auto? Parkeren is onder andere mogelijk in Parkeergarage P1 Stationsplein Haarlem, Lange Herenstraat 11, 2011 LK Haarlem.

Aanvang: Zaal open 19:00 uur; aanvang programma 19:30 uur. Einde programma 22:00 uur; daarna gelegenheid tot napraten (tot 22:30 in de zaal of in het Vooges café).

Entree: De entreeprijs bedraagt € 17,50 per persoon (incl. koffie/thee). De overige consumpties dienen zelf te worden afgerekend.

Maximum aantal deelnemers: 40

Aanmelden: Inschrijven kan via: http://ihbv.nl/evenementen.

Volgeboekt? Wanneer een HB-Café is volgeboekt, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementenpagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.