08-09-2017 HB-Café Alkmaar: Hoogbegaafdheid en innovatie

Op 8 september 2017 is er een HB-Café met als thema Hoogbegaafdheid en innovatie in Herenhuis Genegen in Alkmaar. Er wordt wel gezegd dat hoogbegaafden goed zijn in innoveren, maar daar is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor. Nick Grooff deed hier eerder dit jaar onderzoek naar. In dit HB-café vertelt hij over innovatie, hoogbegaafdheid en verbanden daartussen. Hij geeft ook tips voor hoogbegaafden die vernieuwend bezig (willen) zijn en voor managers die het potentieel van hoogbegaafde medewerkers willen benutten. Er is ook ruim gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Innovatie is voor hedendaagse organisaties van grote waarde voor het creëren en behouden van strategische voordelen. Innovatie wordt onder meer gestimuleerd door persoonlijke factoren en omgevingsfactoren. Deze lijken sterk op de kenmerken van hoogbegaafdheid en de verwachtingen die hoogbegaafden hebben van hun werk. Theorieën over een mogelijk verband tussen hoogbegaafdheid en innovatie zijn wel ontwikkeld, maar nauwelijks met onderzoek onderbouwd.

Voor zijn studie Master of Science in Management aan de Open universiteit deed Nick Grooff eerder dit jaar onderzoek naar het innovatieve werkgedrag van hoogbegaafden. Noks Nauta, één van de oprichters en bestuurslid van het IHBV was één van de begeleiders van het onderzoek. Nick interviewde hoogbegaafden en hun directe collega’s en vergeleek de informatie die zij gaven met bestaande theorieën over innovatie en over hoogbegaafdheid. Nick Grooff werkt als zelfstandig managementadviseur en is initiator van samenwerkingsexperimenten van zzp’ers. Hij organiseert als lid van team Alkmaar mede het HB-café.

Praktische informatie
Het HB-café Alkmaar vindt plaats in Herenhuis Genegen, Geesterweg 9, Alkmaar. Genegen ligt op loopafstand van NS-station Alkmaar. Betaald parkeren is mogelijk in de directe omgeving of parkeergarage De Vest.

De entree voor deze avond bedraagt € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee, frisdranken en zoete en hartige hapjes. Het maximum aantal deelnemers is 36.
De zaal gaat open om 18.30 uur. Om 19:00 uur starten we met het programma, dat tot ca. 21.30 uur duurt. Daarna is er nog tot 22.30 uur gelegenheid tot napraten.

Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://ihbv.nl/evenementen.

Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL. Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.