14-12-2018 HB-Café Alkmaar: Hoogbegaafdheid en succesangst.

Op vrijdag 14 december komt Sandra Leefmans naar Alkmaar om in het HB-café een interactieve workshop te geven over succesangst. Sandra schreef het boek: “te slim om te slagen”.

Succesangst is niet hetzelfde als faalangst. Bij faalangst ben je bang dat je het niet goed doet, fouten maakt, het verknalt. Bij succesangst ben je bang dat je het wel goed doet, het beter doet zelfs dan een ander. Je zal toch maar met je hoofd boven het maaiveld uitsteken… Heb je dat wel verdiend? En dus stel je uit, doe je zo min mogelijk je best, maak je liever fouten en verknal je het, bewust of onbewust.
Stel je wel eens belangrijke dingen uit? Ben je wel eens bang om arrogant over te komen? Doe je je wel eens minder slim voor dan je bent? Dan is het interessant om te onderzoeken of succesangst op jou van toepassing is en wat je kunt doen om dat te doorbreken.

Getalenteerde mensen – ook hoogbegaafden – kunnen veel last hebben van succesangst, omdat de kans dat ze met hun talent boven het maaiveld uitsteken groot is. “Voor veel mensen is succesvol zijn een nastrevenswaardige staat, maar voor veel hoogbegaafden levert het minimaal een ambivalent gevoel op”, zegt Sandra Leefmans. “Soms zelfs vinden hoogbegaafden succes iets met een vieze bijsmaak. Wonderlijk genoeg gaat het bijna nooit over succesangst als je het over onderpresteren van hoogbegaafden hebt. Daar wil ik verandering in brengen, want succesangst kan grote gevolgen hebben.”

Tijdens de interactieve workshop bij het HB-café Alkmaar bekijken we samen met gastspreker Sandra Leefmans wat succesangst is en welke invloed het kan hebben op jouw leven. We bekijken de achtergronden en verschijningsvormen van succesangst en je gaat aan de slag met verschillende opdrachten en oefeningen. Je zet een eerste stap om succesangst de baas te worden.

Over de spreker: Sandra Leefmans (1972), van oorsprong cultureel antropoloog, is momenteel de belangrijkste expert in Nederland op het gebied van succesangst bij hoogbegaafden. Ze is coach, adviseur, trainer, cultureel antropoloog en auteur van het in maart 2018 verschenen boek “Te slim om te slagen; over succesangst bij hoogbegaafden”. Het werkboek “Slim en toch slagen” zal binnenkort verschijnen. Het boek is bij het HB-Café te koop (pinnen is mogelijk). Meer informatie is te vinden op de website van Sandra: Prismatis.nl.

Locatie: HB-Café Alkmaar wordt georganiseerd in het sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in het centrum van Alkmaar aan de Geesterweg 9A, 1815 CR, Alkmaar. Genegen ligt op 550 meter loopafstand van het Alkmaar Centraal Station. Met de auto kun je voor de deur of in de buurt parkeren. Een andere mogelijkheid is de nabijgelegen parkeergarage ‘De Vest’ op 350 meter, aan de Paardenmarkt vlakbij theater De Vest en het Stedelijk Museum Alkmaar. Plattegrond op: http://www.genegen.nl/contact/

Tijd: De zaal opent om 18.30 uur. Om 19.00 uur starten we met het inhoudelijke deel. Tot 22.30 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee, frisdrank en waanzinnig lekkere hapjes van onze gastvrouw Geralde (omdat we soms net niet uit kwamen, staat er een pot waarin een vrijwillige kleine bijdrage gedaan mag worden om de hapjes te kunnen blijven bekostigen). Pinnen is niet mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is 36.

Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Volgeboekt? Wanneer een HB-Café is volgeboekt, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.