18-01-2019 HB-Café Gorinchem: De kracht van je hoofd zit in je lijf

Hoogbegaafden zijn geneigd om in hun hoofd te leven en intuïtieve signalen van hun lichaam ‘weg te redeneren’. Het negeren van de eigen lichaamstaal kan ertoe leiden dat je de overtuigingskracht mist om gehoord en gezien te worden en je grenzen aan te geven. Weerbaarheidstrainer en HB-coach Mirian Rutten komt op vrijdag 18 januari 2019 in Gorinchem vertellen wat er in je lijf gebeurt en hoe je door naar je lichaam te luisteren ook mentaal en cognitief steviger in je schoenen staat.

Het is druk in de hoofden van hoogbegaafden. Zo druk, dat ze nogal eens vergeten dat er nog een lijf vastzit aan dat hoofd. “Dat is jammer,” vindt Mirian Rutten, “want we rationaliseren op die manier weg wat we voelen. Dat denken hoef je niet aan te sturen. Dat gebeurt toch wel. Maar je brein stuurt wel je lichaam aan. En ook andersom: je lichaam stuurt je brein aan. De Romeinse dichter Juvenalis zei het al: een gezonde geest in een gezond lichaam.”
Veel prikkels en veel nadenken maken dat zowel brein als lijf uitgeput raken. Daardoor neemt het cognitieve vermogen af, zo blijkt uit steeds meer onderzoeken. (Zie bijvoorbeeld https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/07/dit-is-je-gestresste-brein-a1615705 en https://nos.nl/artikel/2156894-hersenonderzoek-je-bent-nooit-volwassen-en-sporten-maakt-mogelijk-slimmer.html )

“Je lichaam denkt en handelt veel meer vanuit de buik dan je vanuit je hoofd zou denken”, stelt Mirian. “We spreken niet voor niks over de onderbuik als locatie van emoties. Belangrijke beslissingen neem je ook vanuit je onderbuik. Maar dan moet je je er wel bewust van zijn.”

Lichaamsbesef is niet alleen belangrijk bij het nemen van beslissingen en het verwerken van prikkels, het is ook een onmisbaar onderdeel van communicatie. Lichaamstaal bepaalt voor 55 procent of de boodschap aankomt. Maar je kunt een taal, ook als die non-verbaal is, pas gebruiken als je die kunt spreken. Door je bewust te worden van je lichaam en de signalen die je uitzendt word je fysiek, mentaal en cognitief weerbaarder. Je leert je eigen ruimte in te nemen, krachtigere beslissingen te nemen en keuzes te maken en duidelijker te communiceren.

Als zelfstandig trainer en coach werkt Mirian (www.mirianrutten.nl) met zowel managers en teams van bedrijven en instellingen als zzp’ers en (hoogbegaafde) particulieren. Daarnaast geeft ze opleidingen en workshops aan begeleiders van kinderen en jongeren.

Het HB-Café ‘De kracht van je hoofd zit in je lijf’ is een verrassende en (inter)actieve workshop, waarin ook een aantal oefeningen worden gedaan, dus doe gemakkelijk zittende kleding aan waarin je lekker kunt bewegen.

Locatie: Metropole, Melkpad 3-5 in Gorinchem. Metropole is ongeveer 10 minuten lopen vanaf NS station Gorinchem. Parkeren kan het makkelijkst in parkeergarage Kazerneplein.
Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee en 1 consumptie (frisdrank). Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Pinnen: bij voorkeur. Het maximum aantal deelnemers is 35.
Zaal open: 19.00 uur. Om 19.30 uur starten we met het inhoudelijke deel, tussendoor pauze en einde programma om 22 uur. Tot uiterlijk 23 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.
Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Indien een HB-café is volgeboekt, kun je jezelf plaatsen op de wachtlijst door het formulier op https://ihbv.nl/evenementen/#wachtlijst-hb-cafe in te vullen. We nemen dan contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.
We nemen alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze aangeleverd worden in behandeling. Dit formulier is niet bedoeld om je aan te melden voor HB-Cafés waarvan de inschrijving nog niet geopend is.