18-10-2019 HB-Café Alkmaar: Executieve functies, wat zijn ze en hoe kijken we er tegen aan?

Op vrijdag 18 oktober staat het HB-café Alkmaar in het teken van executieve functies. Winanda Maljaars, ECHA specialist en tevens een van de teamleden van dit HB-café, heeft zich middels een tweejarige opleiding gespecialiseerd in het Mediërend Leren. Omdat dit ook voor volwassenen zeer interessant kan zijn, zal ze het inhoudelijk deel van de avond verzorgen.

Winanda gaat in op het belang van het ontwikkelen op executieve functies. Op basis van verschillende visies over hoe mensen leren, zijn er voor volwassenen diverse conclusies uit te trekken. Vanuit de positieve psychologie geeft zij een kijkje in het denken en leren van kind tot volwassene. Uitgaande van krachten en kwaliteiten, is het mooi om te kijken naar wat een mens kan bereiken.

Door middel van denkpuzzels en opdrachten krijg je een impressie welke executieve functies gebruikt worden en wat er nodig is deze te ontwikkelen. Daarbij komen diverse onderzoeken naar en over leren aan de orde.

Aan het eind van de avond heb je niet enkel een theoretisch kader, maar ben je ook door diverse werkvormen en vragen zelf aan het denken gezet. Kortom, het belooft een interessante en activerende avond te worden!

Over de spreker:
Als leerkracht PO vanuit Freinetonderwijs heeft Winanda Maljaars zich in 2010 gespecialiseerd in Hoogbegaafdheid via de ECHA opleiding aan de Radboud universiteit van Nijmegen.

Haar afstudeerscriptie was een onderzoek naar het waarom ouders zoeken naar een speciale school voor hoogbegaafdheid. Vanuit dit perspectief heeft ze zelf plusklassen opgezet, andere scholen begeleid bij het opzetten van plusklassen en studiedagen over hoogbegaafdheid verzorgd. Langzamerhand werd zij steeds meer betrokken bij kinderen die extra ondersteuning op scholen nodig hadden. Tegenwoordig bestaan haar werkzaamheden enkel nog uit het begeleiden van scholen en kinderen vanuit haar praktijk Winiq.

Met diverse scholingen en trainingen heeft ze zich zelf nog meer versterkt in het vak. Naast Mediërend Leren heeft ze onlangs de cursus ‘Creatief Hoogbegaafdheid’ afgerond Bij Albert Kaput en Desiree Houkema. Deze jaarcursus heeft zich toegespitst op de kinderen die niet (meer) in het systeem passen en hoe ze te begeleiden. Nu is ze bezig met de Master Pedagogiek.

Daarnaast heeft ze in samenwerking met een integratief kindertherapeute en een orthopedagoge Stichting IQgroei in het leven geroepen, waar zowel kinderen zelf als mede ook scholen en ouders terecht kunnen voor begeleiding, scholing of even een goed gesprek.

Meer informatie op www.winiq.nl

Locatie: HB-Café Alkmaar wordt georganiseerd in het sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in het centrum van Alkmaar aan de Geesterweg 9A, 1815 CR, Alkmaar. Genegen ligt op 550 meter loopafstand van het Alkmaar Centraal Station. Met de auto kun je voor de deur of in de buurt parkeren. Een andere mogelijkheid is de nabijgelegen parkeergarage ‘De Vest’ op 350 meter, aan de Paardenmarkt vlakbij theater De Vest en het Stedelijk Museum Alkmaar. Plattegrond op: https://www.genegen.nl/bereikbaarheidsinformatie/

Tijd: De zaal opent om 18.30 uur. Om 19.00 uur starten we met het inhoudelijke deel. Tot 22.30 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee, frisdrank en waanzinnig lekkere hapjes van onze gastvrouw Geralde (omdat we soms net niet uit kwamen, staat er een pot waarin een vrijwillige kleine bijdrage gedaan mag worden om de hapjes te kunnen blijven bekostigen). Pinnen is niet mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is 36.

Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Volgeboekt? Wanneer een HB-Café is volgeboekt, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.