21-06-2019 HB-Café Eindhoven: Wat zég je nou eigenlijk?

Op vrijdag 21 juni organiseert Team Eindhoven weer een HB-Café. Maïa van der Meer begeleidt deze avond over communicatie van hoogbegaafden onder de titel “Wat zég je nou eigenlijk?”.

Hoogbegaafden praten vaak net zoals ze denken. Snel, chaotisch, divergent of ver vooruit. Dit zorgt in de communicatie met anderen vaak voor ruis op de lijn: de ander kan de woorden niet goed duiden en de hoogbegaafde voelt zich niet begrepen. Kijk je voorbij de woorden, dan kan een vreemde blik of afwijzende lichaamstaal de sensitieve hoogbegaafde ook nog eens raken tot in de ziel. De buurvrouw die geen gedag zegt, houdt ons ’s nachts wakker. De schoolpleinmoeder die je kind lekker eigenwijs noemt, geeft input voor dagen piekeren. De collega die in gedachten verzonken je vraag niet beantwoordt, zet je wereld op z’n kop.

Deze verbale en non-verbale bronnen van frustratie in samenwerking en op het sociale vlak zijn onderwerp van gesprek tijdens het HB-café Eindhoven op vrijdag 21 juni 2019.

Waar communicatie hét middel is om met anderen in verbinding te staan en je plek te vinden in de maatschappij, is het voor veel hoogbegaafden soms juist een struikelblok in de omgang met anderen. En krijgen ze bovendien te horen dat ze zich de dingen niet zo aan moeten trekken. ‘Laat het langs je heen glijden’ en ‘zet het van je af’. Of ‘til niet zo zwaar aan de mening van anderen’. Vanuit het gebrek aan wederzijds begrip voelt de hoogbegaafde zich anders en al snel alleen, met alle gevolgen van dien. Een vaak geziene reactie is om je af te sluiten van de buitenwereld. En dat werkt averechts: ook hoogbegaafden verlangen naar verbinding en willen meedraaien met de rest.

Tijdens dit HB-café gaan we onderzoeken waar het nou eigenlijk misgaat in de communicatie met anderen. Wat maakt dat mensen elkaar niet begrijpen. En hoe kun je met kennis uit de communicatietheorie en inzicht in je eigen manieren van communiceren oefenen om in het vervolg meer onderling begrip te hebben.

Dit HB-café wordt geleid door Maïa van der Meer, coach van Meer Coaching & Advies. Vanuit haar verleden als docent Communicatiemanagement en trainer Communicatieve Vaardigheden neemt ze inzichten mee uit communicatietheorieën, waar je als hoogbegaafde je voordeel mee kunt doen. De avond biedt geen kant-en-klare oplossingen voor de communicatie met anderen. Het is vooral bedoeld als een verkenning van mogelijke hobbels, drempels en valkuilen in jouw dagelijkse communicatie.

Locatie: Academisch Genootschap, Parklaan 93 in Eindhoven. Er is volop gratis parkeergelegenheid op het parkeerterrein achter het Genootschap. Toets daarvoor in het navigatiesysteem het adres Fazantlaan 16 in Eindhoven in. De slagboom bij het parkeerterrein gaat vanzelf voor u open en van daaraf loopt u via een klein voetpad naar de hoofdingang van het gebouw. Komt u met de trein, dan is het ongeveer 10-15 minuten lopen.

Tijd: Inloop vanaf 19:00 uur. Aanvang 19:30 uur.
Entree: € 17,50 per persoon incl. 1 consumptie

Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen.
Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL/Bancontact-Mister Cash. Als een HB-Café volgeboekt is, wordt het online formulier niet meer getoond.

Er is op dezelfde pagina een formulier beschikbaar om op de wachtlijst te worden geplaatst. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnen komen worden geaccepteerd. We nemen dan contact met je op wanneer er een plaats beschikbaar komt.