22-11-2019 HB-Café Zwolle: Hoogbegaafd, wat een geluk?!

Het lijkt de ideale werknemer/student: een snelle denker, kritisch, legt de lat hoog, nieuwsgierig en gedreven, heeft een brede belangstelling. Wat een geluk als je zo’n werknemer in dienst hebt of aan zo’n student les geeft! Toch wordt dat lang niet altijd zo ervaren. Onder de naam “Hoogbegaafd, wat een geluk?!” komt Agnes Schilder op vrijdag 22 november 2019 het HB-Café in Zwolle verzorgen.

Hoogbegaafd, wat een geluk?!
Het lijkt de ideale werknemer/student: een snelle denker, kritisch, legt de lat hoog, nieuwsgierig en gedreven, heeft een brede belangstelling. Wat een geluk als je zo’n werknemer in dienst hebt of aan zo’n student les geeft! Toch wordt dat lang niet altijd zo ervaren. Een deel van de volwassenen die kenmerken heeft van hoogbegaafdheid loopt tegen irritaties op: collega’s vinden hen té kritisch, té bij de hand, medestudenten en docenten ervaren hen als erg lastig of zelfs als een bedreiging. Ook leidinggevenden kunnen het gedrag van hoogbegaafde medewerkers knap irritant vinden, hun ethische sensitiviteit overdreven en er kan sprake zijn van groot wederzijds onbegrip. Hoe zit dat met de weg naar (werk)geluk? Is geluk ook voor je weggelegd als je kenmerken hebt van hoogbegaafdheid? Of misschien juist dan?

De laatste twintig jaar wordt er veel onderzoek gedaan naar (werk)geluk, groei, motivatie en wat mensen laat floreren. Deze stroming binnen de wetenschap wordt aangeduid met de naam positieve psychologie. Nee, positief psychologen bekijken de wereld heus niet door een roze bril en nee, ze noemen niet elk probleem een uitdaging. In de positieve psychologie is er weldegelijk aandacht voor problemen, lastigheden en belemmeringen maar men kijkt ook naar wat mensen gelukkig maakt en wat bijdraagt aan ons welbevinden en onze gezondheid. Zij hebben ook aandacht voor kansen en mogelijkheden om tot bloei te komen, zowel op het werk als privé. Over de hele wereld worden principes uit de positieve psychologie toegepast in het dagelijks leven, in het onderwijs, de gezondheidszorg en in organisaties.

In het HB cafe van 22 november in Zwolle spreekt Agnes Schilder, één van de coördinatoren van het HB-Café in Groningen over een aantal belangrijke bevindingen uit de positieve psychologie. Wat weten we over gelukkig worden en gelukkig zijn? Is er een link tussen hoogbegaafdheid en (on)gelukkig zijn? Welke factoren dragen bij aan je persoonlijke groei en kunnen resulteren in meer (werk)geluk? Is de kans op een burn-out of een bore-out groter voor hoogbegaafde medewerkers? Is geluk echt een keuze?

Na een interactieve presentatie over enkele bevindingen uit de positieve psychologie gaat het over de vraag hoe je als volwassene deze inzichten kunt benutten en je hoogbegaafdheid positief kunt inzetten: privé en ook in je studie of werk. Er is ruimte voor vragen en onderlinge gesprekken naar aanleiding van de presentatie en de gegeven voorbeelden.
Van harte welkom!

Agnes Schilder is (toegepast) psycholoog, docent, coach en trainer. Ze is onder de indruk van wat de positieve psychologie kan betekenen voor mensen en organisaties en vertelt daar graag over. Voor meer informatie: zie www.acttoo.nl (en in de loop van het najaar ook www.bovenhetmaaiveldcoachng.nl).

Locatie: De Enk (multifunctioneel centrum in de wijk Assendorp), Enkstraat 67, 8012 VA Zwolle.
De Enk bevindt zich op 10 minuten lopen vanaf NS-station Zwolle. Parkeren kan in de buurt. Betaald parkeren tot 20.00 uur.

Tijd: De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het inhoudelijke deel van de avond duurt van 19.30 – 22.00 uur, daarna is er nog gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Prijs: De entreeprijs bedraagt € 17,50 per persoon. Dit is inclusief 2 consumptiebonnen.
De overige consumpties dienen zelf te worden afgerekend.

Aanmelding: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen.

Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL/Bancontact-Mister Cash. Als een HB-Café volgeboekt is, wordt het online formulier niet meer getoond. Er is op dezelfde pagina een formulier beschikbaar om op de wachtlijst te worden geplaatst. We nemen dan contact met je op wanneer er een plaats beschikbaar komt.