24-11-2017 HB-Café Utrecht: Vechten tegen verveling

Ziek worden van verveling: het kan. Bore-out is minder bekend dan burn-out, maar vooral bij hoogbegaafden komt het nogal eens voor. Frouke Vermeulen maakte het mee, herstelde, schreef er een boek over en coacht nu in haar praktijk in het Belgische Westerlo mensen die in een bore-out terecht zijn gekomen of voor wie dat dreigt. En ze komt erover vertellen bij het HB-Café in Utrecht op vrijdag 24 november.

Er is een verband tussen hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid en bore-out. “Iedereen kan in een bore-out terecht komen”, stelt Frouke. “Maar als hoogbegaafde loop je meer risico, omdat hoogbegaafden zo veel interesses en talenten hebben. Komen die talenten en interesses niet aan bod, dan ontstaat er een gevoel van leegte. Hoogbegaafden denken, handelen en voelen bovendien snel en intens. Verveling slaat gauw toe als de dingen (relatief gezien) trager vorderen of wanneer er weinig kwaliteitsvolle prikkels zijn. Opvallend is het feit dat mensen in onze moderne maatschappij gevoeliger lijken voor verveling terwijl – of doordat – er juist meer keuzemogelijkheden zijn dan ooit tevoren.”

Frouke, de multi-potentialite
Vanuit haar eigen ervaring en gesteund door wetenschappelijke literatuur schreef Frouke het boek ‘Vechten tegen verveling; Gevangen in een bore-out’ en maakte ze een rigoureuze carrièreswitch. Frouke is een multi-potentialite, steeds op zoek naar nieuwe manieren om haar vele uiteenlopende en soms tegenstrijdige behoeften te vervullen. Behalve als coach is zij actief als Visueel Vertaler en raakt zij steeds betrokken bij boeiende projecten waarin ze al haar eieren als creatieve duizendpoot met sterke honger naar kennis kwijt kan. Niet één baan is haar op het lijf geschreven. Elke dag opnieuw creëert Frouke die omstandigheden die ze nodig heeft om op een zinvolle manier voldoening en energie te halen uit wat ze doet. Leren omgaan met verandering is haar grootste levensles én haar grootste verademing.

In het HB-Café Utrecht komt ze vertellen over bore-out. Wat is het precies? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen bore-out en burn-out? Waarom hebben hoogbegaafden hier meer kans op en wat kun je ertegen doen? Wanneer gaat gezonde verveling over in chronische verveling? Maar ook: wat is over- en onderprikkeling en hoe relateert ieders persoonlijke prikkelcapaciteit aan stress? De avond is voornamelijk een lezing met ruime tijd voor vragen. Na afloop is ook het boek van Frouke te koop. Op de website van het IHBV staat een recensie: http://ihbv.nl/recensie-vechten-tegen-verveling/

Locatie: Zaalverhuur Se7en, , Utrecht (www.sevenutrecht.nl)
Datum: vrijdag 24 november 2017
Aanvang: 19.30 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur) tot 22.00 uur; daarna gelegenheid tot napraten.
Kosten: € 17,50 (inclusief koffie, thee, water. Overige consumpties voor eigen rekening)
Aanmelding: http://ihbv.nl/evenementen.