25-01-2019 HB-Café Zwolle: Hoogbegaafd, meer dan een hoog IQ (Beginnerscafé)

verslag HB-Café Zwolle: Hoogbegaafd, meer dan een hoog IQ (Beginnerscafé)

Tijdens dit café introduceerde Rianne van de Ven de aanwezigen in de wereld van hoogbegaafdheid.

Na een overzicht van het denken over hoogbegaafdheid in de geschiedenis, kwamen verschillende modellen op gebied van intelligentie en IQ aan bod. In het hedendaagse denken speelt het Delphi model een grote rol. In dat model zijn verschillende aspecten uit het eerdere denken opgenomen en worden specifieke eigenschappen van hoogbegaafdheid toegelicht.

Het uitgebreide overzicht van uitingen die horen bij hoogbegaafdheid was regelmatig aanleiding voor het stellen van vragen. Veel daarvan gingen over hoogsensitiviteit. Dus daar werd door Rianne ook nog nadrukkelijk bij stil gestaan en toelichting op gegeven. Tot slot gaf ze de aanwezigen nog literatuurtips mee voor verdere verdieping.

Door de vele vragen werd het een interactieve avond. Niet alleen werd er veel geleerd van Rianne, onderling werden ook ervaringen gedeeld. Dat met dit ‘beginnerscafé’ in een behoefte werd voorzien, bleek uit de enthousiaste reacties. Met een gemiddelde waardering van maar liefst een 8,3 kunnen we terugkijken we terug op een geslaagde bijeenkomst.

Klik hier voor de hand-out van de presentatie van Rianne