25-04-2019 HB Café Zuid-West (Breda): HB in relatie tot ADHD en ASS

Hoogbegaafdheid, AD(H)D en stoornissen uit het autisme-spectrum liggen dicht bij elkaar. Er zijn veel raakvlakken en overlappingen, maar het is zeker niet hetzelfde. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Kun je ook én hoogbegaafd zijn en AD(H)D of autisme hebben? Daarover komt Jolien de Geest vertellen bij HB-Café Zuid-West in Breda op donderdag 25 april.

Hoogbegaafdheid wordt regelmatig in een adem genoemd met ADHD en ADD, Asperger en andere vormen van autisme. Wat ze alle gemeen hebben, is de (aangeboren) bedrading van en doorvoer van signalen in de hersenen. Er zijn dan ook tal van overeenkomstige kenmerken, waardoor ze nogal eens met elkaar verward worden.

Hoogbegaafdheid is niet altijd even duidelijk, omdat het niet wordt omschreven in de DSM, het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen waarin wel AD(H)D en stoornissen uit het autistische spectrum (ASS) worden beschreven. Omdat psychologen en psychiaters in hun opleiding weinig leren over hoogbegaafdheid, en gedrag veel kan camoufleren, gaat het nogal eens mis. Onderzoekers schatten bijvoorbeeld dat in circa 50 procent van de gevallen de diagnose ADD/ADHD bij hoogbegaafden niet terecht is.
Autisme is ook één van de grootste misdiagnoses bij hoogbegaafdheid. Er zijn veel hoogbegaafden die onterecht het stempel autisme krijgen, maar er zijn ook mensen met autisme die onterecht het stempel hoogbegaafd krijgen. Maar de aanpak van beiden verschilt en met een verkeerde behandeling kunnen problemen nog groter worden.

Het is ook weer niet zo dat een hoge intelligentie de onderscheidende factor is. Het is dus niet per se of-of, het kan ook en-en zijn.

In de dagelijkse praktijk bij VINK Psychologisch Centrum in Ridderkerk merkt orthopedagoog Jolien de Geest dat hoogbegaafdheid en ADHD en ASS vaak verwarring geven. Ook zij kreeg in haar opleiding weinig mee over hoogbegaafdheid, maar kreeg er al tijdens haar stage voortdurend mee te maken. “Bij Sanne Vink leerde ik dat ontbrekende puzzelstukje kennen”, vertelt Jolien. “De overeenkomsten zijn vaak zo groot, dat het lastig is een etiketje te plakken. Het is ook niet zo dat hoge intelligentie het verschil is. Het is een complex van factoren, waardoor het kleuren zijn die naast elkaar kunnen bestaan, maar die ook door elkaar heen lopen. Als je begrijpt welke kleuren het zijn, met hun uiteenlopende nuances, hoeft dat geen probleem te zijn.”

VINK Psychologisch Centrum heeft veel ervaring met de diagnostiek en begeleiding van hoogbegaafdheid, ADHD en ASS. Jolien de Geest werkt zowel met kinderen en jongeren als met volwassenen en kent de verschillende problematieken daardoor goed.

Bij HB-Café Zuid-West richt ze zich in het bijzonder op volwassenen. Wat zijn de diverse kenmerken? Wat zijn de verschillen? Wat herken je bij jezelf en hoe ga je daarmee om? In kleine groepjes worden ook persoonlijke ervaringen besproken, maar een HB-Café is nadrukkelijk niet bedoeld voor persoonlijke hulpvragen.

Het HB-Café ‘HB in relatie tot ADHD en ASS’ wordt gehouden op donderdag 25 april, in Het Klooster aan de Schorsmolenstraat 13 in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.

Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest