30-11-2018 HB-Café Eindhoven: Valkuilen van hoogbegaafdheid

Op vrijdag 30 november organiseert Team Eindhoven weer een HB-Café. Het thema deze keer: valkuilen van hoogbegaafdheid. Op interactieve en productieve wijze wordt hierover van gedachten gewisseld onder leiding van Monique van Kemenade.

Hoogbegaafden ervaren door hun hoogbegaafdheid helaas niet altijd dat de maatschappij en de mensen om hun heen een veilige of gemakkelijke leefomgeving bieden. Dat kan komen door een aantal valkuilen of tot een aantal valkuilen leiden voor hoogbegaafden. Wij willen graag deze discussie hierover op vrijdag 30 november a.s. met de bezoekers van het HB-café in Eindhoven aangaan om op een interactieve en productieve manier hierover met elkaar van gedachten te wisselen om er met zijn allen achter te komen wat nu de kip is en wat het ei.

De volgende valkuilen zullen onder meer besproken worden en aan bod komen:

  • Een hoge intelligentie gaat vaak samen met een groot geheugen en een groot vermogen tot snelle opname van veel kennis (spons-effect). Dit kan leiden tot geen of weinig motivatie, doorzettingsvermogen en zelfs tot faalangst of angst om niet te voldoen aan de (eigen, vaak hoge) verwachtingen.
  • De grote mate van leergierigheid en nieuwsgierigheid om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk kennis te vergaren of iets onder de knie te krijgen en zo snel mogelijk zo veel mogelijk werk te verzetten, maken hoogbegaafden kwetsbaarder voor een burn-out of als ze hierin geen ruimte krijgen om zich te ontwikkelen tot een bore-out.
  • Vanuit de hoge intelligentie begrijpen hoogbegaafden vaak meteen hoe iets zit of waarom iets zo moet en hebben ze niet geleerd hun geheugen daarin te trainen. Dat kan ertoe leiden dat hoogbegaafden in beroepsopleidingen en werksituaties vastlopen, omdat ze niet hebben geleerd hoe ze iets moeten leren of ontwikkelen. Daardoor kunnen ze snel ontmoedigd of gedemotiveerd raken als iets niet lukt of als ze iets niet begrijpen.
  • De snelheid en veelomvattendheid van denken, maar ook het op meerdere fronten tegelijkertijd denken, kan enerzijds leiden tot perfectionistisch, bijna dwangmatig gedrag (vaak om de controle te behouden) en anderzijds tot manisch gedrag en waanachtige denksystemen waaraan niemand meer een touw kan vastknopen.
  • Het heldere inzicht en het vermogen om ver vooruit te denken en stappen over te slaan in het denkproces, maakt dat veel hoogbegaafden ervaren dat ze niet begrepen worden of raar gevonden worden (einzelgängers), wat kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid (negatief zelfbeeld), onzekerheid, eenzaamheid en depressies.
  • Doordat hoogbegaafden niet alleen problemen of werk gerelateerde situaties met behulp van hun ratio aanpakken, maar ook sociale (privé) situaties, slaan ze vaak de plank mis en komen ze over als gevoelloze en emotieloze mensen, waardoor de problemen alleen maar groter worden. Met name in vriendschappen of relaties en in de opvoeding van kinderen. Dit kan leiden tot uitsluiting, pesterijen en al dan niet zelfverkozen eenzaamheid en afstomping.
  • Doordat hoogbegaafden (vaak) moeite hebben met autoriteit en een hoog rechtvaardigheidsgevoel hebben, hebben ze vaak moeite met samenwerken in een groep of ervaren ze dat ze niet worden begrepen (terwijl ze wel gelijk hebben), of dat ze worden tegengewerkt of als bedreigend worden gezien. Dat kan ertoe leiden dat ze (meestal) kort door de bocht reageren en als arrogant en asociaal bestempeld worden, met uitsluiting en minachting tot gevolg.

Herken jij je in één of meerdere van deze valkuilen en wil jij hierover mee praten en discussiëren met gelijkgestemden, dan zien wij jou heel graag vrijdag 30 november bij het HB-café in Eindhoven. De insteek van deze avond is niet alleen om er gezamenlijk achter te komen wat nu de kip of het ei is, maar zeker ook om er een positieve draai aan te geven om deze valkuilen op een goede en effectieve manier te kunnen ombuigen zodat ze niet meer tegen je, maar voor je gaan werken. Door bewustwording en erkenning van de valkuilen, pogen wij juist meer inzicht te creëren voor de effecten daarvan op het levensgeluk van hoogbegaafden en van daaruit een positieve uitwerking op de invulling van hun leven te bewerkstelligen!

De avond zal begeleid worden door Monique van Kemenade, Transformatie & Life Coach en coach voor hoogbegaafde jongeren en volwassenen (www.munique.coach).

Locatie: Academisch Genootschap, Parklaan 93 in Eindhoven. Er is volop gratis parkeergelegenheid op het parkeerterrein achter het Genootschap. Toets daarvoor in het navigatiesysteem het adres Fazantlaan 16 in Eindhoven in. De slagboom bij het parkeerterrein gaat vanzelf voor u open en van daaraf loopt u via een klein voetpad naar de hoofdingang van het gebouw. Komt u met de trein, dan is het ongeveer 10-15 minuten lopen.

Tijd: Inloop vanaf 19:00 uur. Aanvang 19:30 uur.
Entree: € 17,50 per persoon incl. 1 consumptie

Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: http://ihbv.nl/evenementen.
Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL/Bancontact-Mister Cash. Als een HB-Café volgeboekt is, wordt het online formulier niet meer getoond.

Er is op dezelfde pagina een formulier beschikbaar om op de wachtlijst te worden geplaatst. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnen komen worden geaccepteerd. We nemen dan contact met je op wanneer er een plaats beschikbaar komt.