31-01-2020 HB-Café Groningen: Jongvolwassen en hoogbegaafd

Op 31 januari 2020 is er een HB-café in het Student Hotel in Groningen. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor jongvolwassenen van 18 jaar tot ca 30 jaar (werkend, werkzoekend, studerend of anderszins). We denken bij het omschrijven van de doelgroep eerder een leeftijdsfase dan dat we een strikte leeftijdsgrens hanteren. Voel je je aangesproken? Dan ben je van harte welkom!

Veel mensen die (nog) niet weten of ze hoogbegaafd zijn vragen zich af waarom ze zich “anders” voelen. Waarom ze anders reageren en zich onhandig voelen. Hoe het komt dat ze andere onderwerpen belangrijk vinden, snelle denkstappen maken en meer en andere interesses hebben dan de mensen in hun omgeving. En dan ervaren dat de omgeving daar van alles op aan te merken heeft. Dat je niet precies voldoet aan de norm betekent niet dat er iets mis met je is! Misschien ben je gewoon … hoogbegaafd.

Herkenbaar? Het kan helpen om meer te leren over hoogbegaafdheid en over de rol die het in je leven speelt. En vooral: hoe je die eigenschappen als jongvolwassene voor je kunt laten werken. De avond biedt een mix van kennis, handvatten en ontmoeting met leeftijdsgenoten onder leiding van Sanne Vink.
Brandende vragen vooraf? Mail ze naar [email protected].

Hoogbegaafdheid
Er zijn verschillende definities van hoogbegaafdheid in omloop. Het IHBV gaat uit van het Delphi-model, waarin iemand met hoogbegaafdheid een snelle en slimme denker is die complexe mentale taken aankan en daarnaast autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard is. Hij of zij schept plezier in creëren en is sociaal gevoelig. Het omvat dus veel meer dan een score op een IQ-test.

Over de spreker:
Sanne E. Vink is GZ-psycholoog en arts en heeft sinds 2009 een eigen praktijk waarin ze veelvuldig te maken krijgt met vragen over Hoogbegaafdheid. Op basis van haar ervaringen met kinderen, adolescenten en (jong) volwassenen met psychiatrische problematiek heeft ze al vele lezingen over dit onderwerp gegeven. Momenteel is ze werkzaam bij Lentis waar ze de opleiding tot psychiater volgt.

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 22.00 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje.

Locatie HB café Groningen: The Student Hotel, Classroom 2, Boterdiep 9, 9712 LH Groningen. Betaald parkeren is mogelijk in de parkeergarage Boterdiep vlak bij het hotel. Het Student Hotel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf station Groningen.

Het HB-Café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), een kennis-, netwerk- en projectenorganisatie met als doel het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren. Een HB-Café is een informele bijeenkomst waar mensen bij elkaar komen om hun kennis over, en inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten, en daar met andere belangstellenden in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. In het algemeen bestaat het programma uit een presentatie of een interactieve werkvorm met daarna een borrel. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf: mensen die zich herkennen in beschrijvingen van hoogbegaafdheid (er is geen test-eis). Daarnaast zijn partners, collega’s, buren, vrienden, ouders en (volwassen) kinderen welkom. Ook komen er wel coaches die met hoogbegaafden werken. De HB-Café’s zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor het aan de orde stellen van persoonlijke hulpvragen.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden voor dit HB-café kan uitsluitend door het online formulier op http://ihbv.nl/evenementen in te vullen en vervolgens direct online te betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Belangstellenden die beroepshalve met jongvolwassenen werken kunnen hun belangstelling kenbaar maken door een mail te sturen naar [email protected]. Zij zijn welkom als het maximum aantal deelnemers nog niet is bereikt. Als er voldoende belangstelling is om de bijeenkomst door te laten gaan worden zij in volgorde van binnenkomst actief benaderd door de organisatoren.

Wanneer het maximum aantal deelnemers bereikt is, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact op wanneer er een plek beschikbaar komt.