15 jaar en hoogbegaafd
Jack Andraka, een Amerikaanse jongen, ontwikkelde op zijn 15e een opsporingsmethode voor alvleesklierkanker in een vroeg stadium. Hij won er een belangrijke prijs voor. Jack was openlijk homoseksueel en werd gepest en vernederd, ook door leraren. Hij heeft een periode gehad waarin hij niet meer wilde leven. Toch bleef hij optimistisch en schreef al een boek over zijn leven.
Recent circuleerde op LinkedIn een link naar een documentaire over Julius Werner, een 15-jarige Amsterdamse jongen die van school werd gestuurd vanwege gedragsproblemen. Hoe zou het verder gaan met deze jongen?
Julius hoeft geen grote ontdekkingen te gaan doen. Ik hoop wel van harte dat hij gelukkig wordt en iets met zijn talenten gaat doen. Mensen als Julius en Jack kunnen het verschil maken en voor belangrijke innovaties zorgen. Wat maakt dat het met Jack zo goed gaat en dat het met Julius op dit moment niet goed gaat? Magic bullets hebben we niet. Aandacht voor sociale en emotionele behoeften van deze hoogbegaafden is van zeer groot belang. De Amerikaanse organisatie SENG, Supporting Emotional Needs of the Gifted, heeft dan ook nog steeds bestaansrecht. In juli was ik op hun jaarlijkse conferentie.
Referentie
www.sengifted.org