Het treinkaartje reeds gekocht, maar de afspraak werd op het laatste moment geannuleerd. Een dagje vrij in Antwerpen leverde Noks weer inspiratie op voor een nieuwe column.
Multitasken
Tijdens een wandeling door Antwerpen las ik over Rubens’ werkkracht. Een Deense student die hem bezocht, schreef op dat hij Rubens aantrof terwijl aan het schilderen was, iemand las hem voor uit Tacitus en Rubens dicteerde tegelijkertijd een brief. Is dat een kenmerk van hoogbegaafdheid? Bij mij gaat het ook zo: ik studeerde vroeger met een breiwerk boven mijn studieboek en luisterde klassieke muziek. Toch slaagde ik overal voor. Anderen, ook veel hoogbegaafden, kunnen dat niet. Dat zegt volgens mij niet alles over het hoogbegaafd zijn.
Vaak wordt gezegd dat vrouwen gemakkelijker kunnen multitasken dan mannen en dat dit met de verbinding tussen de hersenhelften te maken zou hebben. Multitasking bestaat echter niet (Toffanin, 2009). De onderzoeker voerde daartoe EEG-metingen uit. De hersenen wisselen aandachtstaken razendsnel af, maar voeren ze nooit tegelijkertijd uit. Proefpersonen met een hoog IQ zetten hun hulpbronnen, zoals aandacht en geheugen, op het meest optimale moment in.
Hoogbegaafden kunnen dus in principe snel schakelen. Wil jij dat? Wat is voor jou het prettigst en meest effectief? Denk daarbij ook aan de veiligheid. Bellen in het verkeer is echt gevaarlijk, ook voor hoogbegaafden.
Toffanin, P. (2009). Brain economics: housekeeping routines in the brain. Proefschrift RUG.