Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #19 Noks Nauta Opbouwende kritiek

noks300x300Opnieuw een column van Noks Nauta, deze keer over opbouwende kritiek….

Opbouwende kritiek

Vroeger schrok ik als ik iets had geschreven en een collega of leidinggevende gaf het me terug met commentaar. Ik schaamde me … waarom had ik het niet beter gedaan? Herkenbaar voor veel hoogbegaafden? Ik denk dat ik, nu ik ouder ben, beter met kritiek om kan gaan dan vroeger.

Ik schaam mij niet meer en leer veel van wat anderen teruggeven. Ze geven iets terug wat ik zelf niet heb bedacht. Ik merk dan hoe veel beter een stuk wordt als je het aan anderen laat lezen en hun inbreng meeneemt. Als mensen geen opmerkingen hebben, dan denk ik juist: dat kan niet, hebben ze het stuk wel gelezen? Hebben ze zo weinig interesse in wat ik schrijf?

Hoe geef ik commentaar op een stuk van een ander? Vroeger deed ik dat soms nogal bot en ging alleen op de inhoud in. En zei wat ik niet goed vond. Dat leidde tot schaamte bij de ander en weerstand. Nu wil ik iets teruggeven waar de ander echt wat mee kan. Je kunt ook eerst vragen wat voor soort commentaar de ander wil hebben. Met opbouwende kritiek bouw je zo ook aan de relatie met de ander.