Column #3 Noks Nauta Maskeert hoogbegaafdheid dementie?

noks300x300Recent belde een klinisch geriater mij met de vraag hoe je hoogbegaafdheid herkent bij oudere mensen met geheugen- en/of andere cognitieve stoornissen. Zij kreeg die vraag vanuit de mensen die thuisbegeleiding doen van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zo begint column nummer 3 van Noks Nauta.

Maskeert hoogbegaafdheid dementie?

Recent belde een klinisch geriater mij met de vraag hoe je hoogbegaafdheid herkent bij oudere mensen met geheugen- en/of andere cognitieve stoornissen. Zij kreeg die vraag vanuit de mensen die thuisbegeleiding doen van mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Een interessante en relevante vraag waar nog geen onderzoeksgegevens over beschikbaar zijn. Uit ervaringen vanuit de omgeving van hoogbegaafde ouderen weten we dat verschijnselen van dementie vaak lange tijd worden gemaskeerd door de hoogbegaafdheid. Bij testen om eventuele dementie te onderzoeken, scoort men soms nog lange tijd (boven) gemiddeld. De hoogbegaafde kan slimme tactieken inzetten om te laten zien hoe goed het nog met haar of hem gaat.
Stella Braam beschrijft dit in het boek over haar vader: ‘Ik heb Alzheimer’ (Braam, 2005). In het boek ‘Gifted and sick’ [Sher, 2014] wordt dit verschijnsel ook beschreven bij mensen met een neuro-immuunziekte.
Hopelijk komt er meer onderzoek bij hoogbegaafden, zodat artsen en andere zorgprofessionals hierop bedacht zijn en deze mensen op tijd een effectieve begeleiding kunnen krijgen. Het is mooi dat wij als kenniscentrum worden gevonden en dat we dit soort vragen uit de praktijk krijgen, waaruit ook de noodzaak blijkt voor zo’n instituut als het onze.

Noks Nauta

Referenties:
link naar ‘Ik heb Alzheimer’ bij Youbedo (2015)
link naar ‘Ik heb Alzheimer’ e-book bij Youbedo

Sher: boekrecensie