Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #39 Noks Nauta: Neurasthenie: hooggevoeligheid in de 19e eeuw?

In deze nieuwe column van Noks gaat het over “zwakke zenuwen”…

In een boek over William James (1842 – 1910) lees ik dat er in zijn familie ‘neurasthenie’ voorkomt. Letterlijk betekent dat ‘zwakke zenuwen’. Deze in onbruik geraakte term werd in mijn medische opleiding (1966 – 1975) nog gebruikt. In de 19e eeuw was neurasthenie een beschrijving van vermoeide zenuwen, leidend tot lichamelijke klachten. Het werd al snel een containerbegrip waarin vele onverklaarbare lichamelijke klachten werden opgenomen. Verglijkbaar met wat we nu chronische vermoeidheid, overspanning en burn-out noemen?

Ik lees de term ‘neurasthenie’ vaak in (oudere) beschrijvingen van zeer intelligente en zeer creatieve mensen. Daarmee lijkt het begrip wel heel sterk op hooggevoeligheid. Daar kun je last van hebben, maar in de basis is het een hele mooie eigenschap, áls je er effectief mee om kunt gaan.

Door het geven van een naam aan een eigenschap word je je er meer bewust van. Als je het als ziekte bekijkt, kun je er aan gaan lijden en word je slachtoffer. Als je beschrijft wat je waarneemt, kun je daar ook mogelijkheden uit halen in plaats van beperkingen. Je kunt beslist leren om er positief mee om te gaan!

IHBV (2015). Té veel horen, zien voelen?