Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #40 Noks Nauta: Niet één juiste oplossing?

Weer een nieuwe column van Noks. Herken jij dit ook?

Niet één juiste oplossing?

Recent gaf ik met een collega een workshop over het ontdekken van je hoogbegaafdheid. In zo’n workshop proberen we er bij de deelnemers een persoonlijke zoektocht van te maken, waarbij we als workshopgevers dan na een korte uitleg steeds opdrachten geven om dat zoekproces te stimuleren. Voor iedereen loopt zo’n proces verschillend.

Aan het eind van de workshop legde iemand ons zijn persoonlijke situatie voor: hij had problemen op het werk en wilde ons advies. Toen we uitlegden dat dat niet de bedoeling van deze workshop was, was hij heel verbaasd. Hij wilde echt één concrete oplossing voor zijn probleem.

Hadden wij niet goed uitgelegd wat het doel van de workshop was? Had hij het niet begrepen? Of is dit ook iets dat bij hoogbegaafden een valkuil kan zijn? We zijn al jong graag bezig om puzzels te maken waar één oplossing de enige juiste is. Dat oplossen geeft voldoening. In het leven werkt het echter niet zo. Er is zelden of nooit één juiste oplossing. Zoeken naar de meest passende handelwijze kan zo voor hoogbegaafden lastig zijn. We willen wel graag de lastige vraagstukken. Nu nog accepteren dat er niet één juiste oplossing is.