Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #41 Noks Nauta: Positief Hoogbegaafd

Vandaag is het een bijzondere dag. Vandaag verschijnt ons nieuwe boek. Noks schreef er deze column over.

Positief hoogbegaafd

Vandaag, 11 maart 2017 komt het nieuwste boek waaraan ik meewerkte uit: Hoogbegaafde volwassenen, zet je gaven intelligent en positief in. Hoog tijd, want het boek Ongeleide projectielen op koers, waarvan ik medeauteur was, verscheen 10 jaar geleden.
De werktitel voor het nieuwe boek was: ‘Positief Hoogbegaafd’. De uitgever raadde ons die titel af. Als je het zo noemt, betekent het dat er ook negatief hoogbegaafd zou zijn. Daar hadden we niet aan gedacht. Als auteurs zagen we vooral het positieve van hoogbegaafdheid en dat als rode draad voor het boek. Dat doen we dus ook!
Hoogbegaafdheid roept sterk verschillende reacties op. Bij hoogbegaafden en bij anderen. We horen veel vooroordelen die ook sterk uiteenlopen van positief naar negatief. Het woord hoogbegaafdheid kan ook weerstanden oproepen. Die worden sterker als we als hoogbegaafden er zelf moeite mee hebben om erover te praten. Hoe ontspannener en positiever we er zelf mee omgaan, des te meer wordt het geaccepteerd en dan wordt het ook ‘gewoon’ om hoogbegaafd te zijn. En dat willen we toch?

Nauta, N. & Van de Ven, R. (2017). Hoogbegaafde volwassenen, zet je gaven intelligent en positief in.
Delft/ Utrecht: IHBV/ Big Business Publishers.
Bestel hier: [link]