Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #42 Noks Nauta: Ik ben gewoon zo enthousiast

We gaan weer door met de columns van Noks!

Ik ben gewoon zo enthousiast

Terwijl een bestuurslid van ons koor iets staat te vertellen aan een zaal met mensen, valt E., één van de eigen koorleden hem in de rede. Zij weet veel van het onderwerp af en vertelt haar verhaal als aanvulling, hoewel ze het bestuurslid ook corrigeert. Na afloop vertel ik haar dat het bestuurslid dat vast niet zo leuk heeft gevonden. Ze is verbaasd over mijn feedback. “Maar ik ben gewoon zo enthousiast” zegt ze.
Ik herken dit zelf. Als iemand iets vertelt en het klopt niet helemaal of het is niet volledig, dan kan ik ook vaak mijn mond niet houden. Men vindt het niet leuk als je zoiets doet, heb ik gemerkt. Ik weet nu dat ik soms mijn mond moet houden en soms kan vragen of ik een aanvulling mag geven. E. heeft nauwelijks door dat haar gedrag storend is: ze noemt zichzelf ‘enthousiast’.
Het perspectief van de hoogbegaafde is op zo’n moment wel heel anders dan dat van de ander. De tabel in ons artikel uit 2002 gaf veel inzicht én wederzijds begrip!

Nauta N, Corten F. (2002). Hoogbegaafden aan het werk. [Voor de praktijk] TBV 2002; 10(11): 332-335. www.noksnauta.nl, www.werkenwaarde.nl