Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #43 Noks Nauta: De omkering en het complexe

In deze vakantieperiode publiceren we iedere 2 weken een column van Noks.

De omkering en het complexe

Op het labeltje van een theezakje stond: ‘Compassion creates understanding’. Mooie uitspraak natuurlijk. Als je het omkeert is het ook waar: ‘Understanding creates compassion’. Een interessante bevinding die me meteen aan het denken zette. Waar bracht dat denken me naar toe?
Oneliners, zoals die hierboven, zijn op het eerste gezicht heel mooi en dan meteen daarna, bijvoorbeeld als ik de redenering omkeer, zie ik in: zo simpel is het echt niet…! Oneliners geven veel mensen vreugde, hoop, etc.. en daar zoeken ze naar. Een voorbeeld: als hoogbegaafde mensen mij hun situatie voorleggen, hopen ze dat ik dan iets zeg, dat hun meteen een helder inzicht zal geven en dat vanaf dat moment alles beter zal gaan. Ze vragen bijvoorbeeld: welk werk is geschikt voor hoogbegaafden? Of: naar welke hulpverlener zal ik gaan? Helaas, ik geef geen oplossingen en zeker geen oneliners.
Hoogbegaafdheid betekent voor mij o.a. dat je de complexiteit van een situatie herkent en in die complexiteit de uitdaging ziet. Daar zijn hoogbegaafden toch goed in? Ik vind dat ook de uitdaging, de puzzel die je aan het denken zet. Wel incalculeren dat er lang niet altijd één juiste oplossing is!