31 oktober was het hervormingsdag. Noks gebruikte dit feit als aanleiding om deze column te schrijven.
Luther was een klokkenluider
500 jaar geleden bevestigde Luther 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg. Hij was het niet eens met de praktijken in de Katholieke kerk, zoals het kopen van ‘aflaten’. Luther, zelf een monnik, meende dat je berouw moest hebben als je iets verkeerd had gedaan. Je kwam er met het kopen van een aflaat wel erg gemakkelijk vanaf.
Als ik lees wat Luther bewoog om dit te doen, dan zie ik veel parallellen met wat hoogbegaafden nogal eens doen: ze zien een misstand en willen die rechtzetten. Bij hoogbegaafden die hun mond opendoen, loopt dat helaas niet altijd goed af.
Luther plaatste in 1517 zijn stellingen om discussie uit te lokken. Zijn boodschap kwam sterker aan dan hij dacht, zijn gedrukte stellingen werden snel over heel Europa verspreid. Hij heeft de katholieke kerk behoorlijk aangevallen en toch zorgde hij voor de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis. Ik zou zeggen dat hij veel succes had. De reformatie is met hem begonnen. Was Luther hoogbegaafd? Hij had een aantal omstandigheden mee. Ik zou het interessant vinden om te bestuderen wat de persoonlijke factoren zijn die zijn ‘campagne’ zo succesvol maakte en wat wij daarvan kunnen leren.