Search
Close this search box.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #53 Noks Nauta: vriendschap

Op Kerstavond publiceren we deze nieuwe column van Noks over vriendschap.

Vriendschap 

Op een symposium over ‘vriendschap’, bekeken vanuit de cultuurwetenschappen, werd vanuit literatuur, beeldende kunst en filosofie verteld dat vriendschap onder andere gebaseerd is op verwantschap en gelijkheid. Dat men van iemand houdt om de persoon en dat er sprake is van wederkerigheid en duurzaamheid.

Allemaal mooie inzichten. Wat heeft dat met hoogbegaafdheid te maken? Ik hoor nogal eens dat hoogbegaafden het moeilijk vinden om ‘echte’ vrienden te maken. Dat begrijpen we als we zien dat bij vriendschap verwantschap en gelijkheid belangrijk is. Het vinden van andere mensen met aan jou vergelijkbare eigenschappen is voor hoogbegaafden niet altijd gemakkelijk. Daar komt volgens mij bij dat hoogbegaafden mogelijk ook hoge verwachtingen hebben van vriendschap. Het is fantastisch om met iemand een diepgaande band te hebben, die persoon geheel te vertrouwen en veel mee te kunnen delen.

Zijn onze hoge verwachtingen voor echte vriendschap wel realistisch? Kan het zijn dat we bijvoorbeeld eerst vriend met onszelf en onze hoogbegaafdheid moeten worden voordat we open staan voor vriendschap met een ander? Kan het zijn dat een vriendschap ook gepaard gaat met bijvoorbeeld rivaliteit en conflict? Dat is een denk- en leerproces waar ik zelf ook mee bezig ben.