Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #54 Noks Nauta: Hoogbegaafd in crisistijd (1)

In deze crisistijd rondom Corona, pakt Noks haar columns weer op. Hier de eerste in het teken van “hoogbegaafd in crisistijd”

Hoogbegaafd in crisistijd (1)

Een hoogbegaafde MBO-verpleegkundige, werkzaam in een verpleeghuis, schrijft dat ze het momenteel heel moeilijk heeft. Ze heeft naast haar werk (“ïk loop altijd een stap voor”), compensatie in vrienden en muziek gevonden. Dat valt momenteel weg en ze werkt nu dag in dag uit met collega’s die haar niet begrijpen, ze voelt geen verbinding in de gesprekken. Ze ervaart afstomping en voelt zich somber. Heel herkenbaar voor andere hoogbegaafden.

Ik zie in deze crisis veel extra uitdagingen voor hoogbegaafden. In de basis kunnen zij heel goed omgaan met moeilijke situaties. Ze overzien de complexiteit, zijn in staat om creatieve oplossingen te vinden. Waar het niet goed kan gaan is bijvoorbeeld in de interactie met niet-hoogbegaafden, die de complexiteit niet door hebben en geen creatieve oplossingen zien. Als je op deze mensen bent aangewezen als direct contact, dan word je inderdaad somber.

Een andere reactie die bij hoogbegaafden kan optreden is angst en het compleet afsluiten. Dit zie ik bij hoogbegaafden die traumatische ervaringen hebben meegemaakt. In een crisis komen traumatische gebeurtenissen vaak terug. Hopelijk kunnen deze mensen begrijpen wat er aan de hand is en hulp vragen.
Laat de sterke kanten van hoogbegaafden nu boven komen!