Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #55 Noks Nauta: Hoogbegaafd in crisistijd (2)

Hier de tweede column van Noks Nauta in haar nieuwe serie “Hoogbegaafd in crisistijd”.

Hoogbegaafd in crisistijd (2)

‘Laat de sterke kanten van hoogbegaafden nu boven komen!’ schreef ik gisteren. In reacties las ik onder andere over out-of-the box denken, creativiteit en innovatieve vermogens van hoogbegaafden. Concrete mogelijkheden waar hoogbegaafden zich voor zouden kunnen inzetten, zoals bij het ontwikkelen van nieuwe technologie. Het zou fantastisch zijn als deze capaciteiten tot concrete verbeteringen gaan leiden. Ik zie ook ontwikkelingen op andere, ‘zachtere’ gebieden.

Hoogbegaafden (en vele anderen) zien ook dat er nu in crisistijd meer medemenselijkheid op gang komt. Dat mensen elkaar waarderen en willen steunen. Dat is prachtig! Ik zie vaak dat hoogbegaafden hun eigen set van (als zeer belangrijk ervaren) kernwaarden hebben, waarvan bijvoorbeeld rechtvaardigheid, solidariteit, kwaliteit vaak worden benoemd. Deze waarden zijn mooi als idealen, tegelijk kunnen ze je ook verlammen, omdat jouw criteria daarvoor zeer hoog zijn en zo ongeveer niemand daaraan kan voldoen. Zo vind ik het zelf heel moeilijk om te zien dat mensen zich nu niet altijd houden aan de hygiëne voorschriften. En ik hoor van hoogbegaafden die menen dat de overheid niet genoeg doet, et cetera. Je kunt hier boos en/ of verdrietig van worden.

Crisistijd betekent voor mij ook: onderzoeken van mijn capaciteiten, gevoelens en waarden.