Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #59 Noks Nauta: Hoogbegaafd in crisistijd (6)

In de serie “Hoogbegaafd in crisistijd” een column van oma Noks over tuinkabouter Willie.

Hoogbegaafd in crisistijd (6)

Mijn tuinkabouter Willie schrijft momenteel brieven aan mijn twee oudste kleindochters van vier en tweeënhalf. Nou ja, Willie kan natuurlijk niet schrijven, zei de oudste terecht, maar dat doe ik (oma Noks) voor hem. Zo probeer ik op een speelse manier contact te onderhouden in de periode dat we elkaar niet kunnen zien.
Willie heet natuurlijk niet voor niks Willie. Hij wil altijd van alles. Hij wil vooral veel weten over wat hij waarneemt. En dat onderzoekt hij en beschrijft dat in de brieven aan mijn kleindochters met foto’s en verhalen uit de tuin over bloemen, vogels en insecten bijvoorbeeld. Willie’s willen is een projectie van mijn willen en krijgt een stem. Willen staat als kenmerk in het Delphimodel(*)  hoogbegaafdheid met de termen gedreven en nieuwsgierig. Het willen staat tussen het denken en het doen in. Maar ook de andere kenmerken horen erbij, ze staan in verbinding met elkaar.
Ik wil mijn kleindochters meegeven dat het fantastisch is om veel en gedetailleerd waar te nemen en daar veel bij te voelen. En dat het gedreven en nieuwsgierig willen de hele dag doorgaat en erg fijn is! Hoe gaat het met jouw Willie?

(*) Kooijman – van Thiel, M.B.G.M. (red). (2008). Hoogbegaafd. Dat zie je zó! Over zelfbeeld en imago van hoogbegaafden. Ede: OYA Productions.