Search
Close this search box.

Column #6 Noks Nauta “Wat gebeurt er dan in jouw hersens?”

noks300x300Opnieuw een column van onze vaste columnist en bestuurslid Noks Nauta. Deze keer over een positieve ervaring bij een Arbodienst van een academisch ziekenhuis.

“Wat gebeurt er dan in jouw hersens?”

De Arbodienst van een academisch ziekenhuis vroeg me om een middag bijscholing te verzorgen voor hun professionals. In hun intercollegiale overleg hadden ze enkele malen casuïstiek van hoogbegaafde werknemers besproken en ze wilden er meer van weten.
Wat een verademing om zo uitgenodigd te worden. Er was natuurlijk ook beroepsmatig belang, ze hadden enkele lastige cases en zochten naar handvatten voor de begeleiding.
Bij mijn uitleg over hoe wij thans naar hoogbegaafdheid kijken, put ik natuurlijk uit een rijke bron aan verhalen van hoogbegaafde volwassenen én uit mijn eigen ervaring en de valkuilen waar ik in ben beland in mijn leven en in mijn werk. De leukste vraag kwam van iemand die halverwege de bijeenkomst constateerde dat ik wel zeer gemakkelijk schakelde tussen verschillende domeinen en tussen verschillende niveaus. “Wat gebeurt er dan in jouw hersenen?” vroeg ze me. Ik ben niet bang om te zeggen dat ik iets niet weet. In dit geval was dat ook zo. “Ik heb geen idee” zei ik, “het gaat gewoon vanzelf zo..…”
Die oprechte interesse van deze professionals is hoopvol. Interesse in hun werknemers maakt dat ze daar in goede handen zijn.