Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #61 Noks Nauta: Extreem

Een nieuwe column van Noks, genaamd Extreem.

Extreem

Deze weken zit ik veel boeken te lezen. Zowel fictie als non-fictie en dan vaak boeken over hoogbegaafdheid. Gelukkig komen er steeds meer boeken uit over hoogbegaafde volwassenen.

Twee boeken liggen hier nu naast elkaar: Sonja Falck’s boek ‘Extreme Intelligence’ en Andrea Brackmann’s boek ‘Extrem begabt’. Opvallend dat beiden de term extreem in de titel gebruiken, maar ze hebben het over verschillende doelgroepen. Falck schrijft haar boek over mensen met een IQ van 130 en hoger en met name over haar onderzoek naar Mensaleden in Engeland. Brackmann’s boek gaat over mensen met een IQ van 145 en hoger. Zij gebruikt ervaringen uit haar praktijk én verhalen over bekende genieën. Falck koppelt het woord ‘extreem’ aan intelligentie en Brackmann aan begaafdheid.

Het woord ‘extreem’ betekent in het Latijn buitenste, bovenmatig, uiterst. Je kunt wat betreft intelligentie extreem scoren aan de bovenkant maar ook aan de onderkant van het spectrum. Extreem begaafd zit alleen aan de bovenkant. Extreem is in wezen een neutrale term, een plaatsbepaling, maar heeft zeker ook emotionele lading. Want wie wil buiten de maat vallen? Erbuiten staan? Zie jij jezelf als extreem intelligent? Of als extreem begaafd?

En wat doet dat woord met jou?

  • Brackmann, A. (2020). Extrem begabt. Die Persönlichkeitsstruktur von Höchtsbegabten und Genies. Klett-Cotta.
  • Falck, S. (2019). Extreme Intelligence: Development, Predicaments, Implications. Abingdon-on-Thames: Routledge.