Column #76 Noks Nauta Tussen precisie en pedanterie

Een nieuwe column van Noks Nauta.

Recent kreeg ik het boek The art of logic cadeau. Eugenia Cheng, wiskundige, schrijft over de kracht van logica, de beperkingen ervan en wat er naast logica meespeelt in het leven. Een heerlijke logische indeling in drie delen! Mij viel haar persoonlijke ervaring op bladzijde 19 op.

Logica is er om de wereld te verlichten in de zin van ‘licht werpen op …’ en dus om precies te zijn. Wiskundigen en logisch denkende mensen worden echter nogal eens pedant gevonden door mensen die niet wiskundig zijn of niet zo logisch denken als zij. Hun precisie wordt dan geïnterpreteerd als pedanterie, schrijft Cheng. 

Ik lees hier het proces dat veel hoogbegaafden ervaren: zij zien of horen iets dat onduidelijk is of voor meerderlei uitleg vatbaar is, een situatie dus die nadere precisie behoeft. Hun voor mij herkenbare behoefte aan precisie, waardoor ze vragen stellen of inconsistenties aangeven, valt echter niet altijd goed. Het woord ‘betweter’ valt dan. Misschien helpt het ons om in onszelf terug te gaan naar de werkelijke behoefte aan precisie die we hebben en het bedenken hoe we die behoefte aan een ander kunnen uitleggen? Het heeft ook verband met nieuwsgierigheid, daar kan toch niemand bezwaar tegen hebben?            

Cheng, E. (2019). The art of logic. London: Profile books