Recent vertelde ik op een etentje ik dat ik me met hoogbegaafdheid bezighoud. “Nou dat is helemaal niet leuk” reageerde iemand. Hij vertelde dat zijn nichtje hoogbegaafde kinderen coacht en dat die kinderen het heel zwaar hebben. Tja, op het moment dat ze bij een coach zijn, is dat namelijk niet voor niets. Maar dat is wel een vertekend beeld van hoogbegaafdheid.
Als de beeldvorming over hoogbegaafdheid echt zo negatief is, hebben we nog heel veel werk te doen. De kenmerken van hoogbegaafdheid (zie het Delphi-model van hoogbegaafdheid) zijn in de basis toch echt positief! En we weten ook dat het met de meeste hoogbegaafden goed gaat. Die gebruiken hun kenmerken en zetten ze in de maatschappij in. Mensen met een hogere intelligentie hebben statistisch ook meer kans op een gezonder (ja ook psychisch), langer en gelukkiger leven. Zie de grote studie van Williams et al. uit 2023.
Ook al baal je er wel eens van dat je zo anders bent, dat jij je altijd moet aanpassen etc., ik stel voor dat we de positieve kanten van hoogbegaafdheid blijven zien. Het heerlijke snelle denken, het voortdurende nieuwsgierig zijn. Doe je mee? Ik wil namelijk niet zielig gevonden worden ….
Literatuur
Het Delphi-model van hoogbegaafdheid staat in: Kooijman – van Thiel, M.B.G.M. (red). (2008). Hoogbegaafd. Dat zie je zó! Over zelfbeeld en imago van hoogbegaafden. Ede: OYA Productions.