“Door een zeer verdrietige gebeurtenis in mijn naaste omgeving dacht ik weer na over ‘veerkracht’: hoe ga je om met tegenslagen in je leven?”
Zo begint deze eerste column van Noks Nauta die we plaatsen op onze site.
Vanaf nu zullen we regulier een column plaatsen. Geschreven door een van onze bestuursleden of door een gastcolumnist.
Veerkracht en Hoogbegaafdheid
Door een zeer verdrietige gebeurtenis in mijn naaste omgeving dacht ik weer na over ‘veerkracht’: hoe ga je om met tegenslagen in je leven? Davidson & Begley* zien veerkracht als één van de zes dimensies van iemands ‘emotionele stijl’, een met neurofysiologisch onderzoek onderbouwde indeling. De andere vijf dimensies zijn: instelling (positief/ negatief), sociale intuïtie, zelfbewustzijn, fijngevoeligheid voor je omgeving en aandacht. Emotionele stijl is deels genetisch bepaald en je bouwt het in je leven verder op.
Elke stijl heeft voor- en nadelen en dat kan per situatie verschillen. Als jouw voorkeursstijl in bepaalde situaties niet zo effectief is, dan kun je door (zelf)coaching daar wat aan doen. Met een sterke veerkracht en een positieve instelling ben je bij tegenslagen snel weer op de been, maar dit gaat soms samen met een lage aandacht en minder fijngevoeligheid voor je omgeving.
Hebben hoogbegaafden veel veerkracht? Ik zie dit: Door hun scherpe waarneming, denk- en analysevermogen én hun rijk geschakeerde voelen kunnen hoogbegaafden heel snel een situatie en de verschillende kanten ervan overzien. Samen met een positieve instelling kunnen ze snel de tegenslag verwerken door bijvoorbeeld de situatie te herdefiniëren. Ook hebben ze vaak het vermogen om snel oplossingen te vinden voor problemen. Anderzijds kunnen hoogbegaafden ook blijven hangen in boosheid om een situatie. Hun analyse van wat er fout is gegaan en hoe dat voorkómen had kunnen worden gaat dan ten koste van hun veerkracht.
Kennis over je emotionele stijl en het leren effectiever inzetten daarvan kan je levensgeluk vergroten. Dat geldt zeker ook voor hoogbegaafden.
Noks Nauta januari 2015.
Zoek ook eens op internet naar het boek ‘Mijn brein is niet jouw brein: begrijp je gevoelens en verander je leven’ (Kosmos Uitgevers, 2012) door Richard J. Davidson en Sharon Begley