Waar vind ik nu gelijkgestemden? Die vraag is prangend bij zeer hoogbegaafden (145+) en uitzonderlijk hoogbegaafden (160+). Een terechte vraag: het grote belang van het omgaan met gelijkgestemden (peers) is onomstreden. Biologische leeftijd is lang niet altijd het belangrijkste. Hoogbegaafde kinderen kunnen bijvoorbeeld een diep contact met een grootouder opbouwen als ze dezelfde belangstelling hebben of elkaar goed aanvoelen.
Hoe hoger je intelligentie, hoe minder gemakkelijk je je peers vindt. Zeer hoogbegaafden die lid worden van bijvoorbeeld de Triple Nine Society, zijn vaak heel blij met de herkenning die ze daar eindelijk ervaren. ‘I found my tribe’ horen we dan. Een zeer hoogbegaafde vind je gemiddeld bij 1 op de 1000 mensen. Uitzonderlijk hoogbegaafd is maar 1 op de 35.000 mensen. Dat maakt het dus echt lastig om je peers tegen te komen. Zoek vooral op plekken waar je ze verwacht op basis van je belangstelling. Zoek ook buiten je woonplaats.
Hetzelfde geldt overigens voor hoogbegaafde senioren en voor hoogbegaafden in ggz instellingen. Ook zij hebben behoefte aan peers en die vinden ze moeilijk in hun naaste omgeving. Erover praten en je behoefte uitspreken kan wel. Kennis over hoogbegaafdheid in de ouderenzorg en in de ggz is onontbeerlijk.
Verder lezen:
Frumau-Van Pinxten, W.L., Derksen, J.J.L. & Peters W.A.M. (2023). The Psychological World of Highly Gifted Young Adults: a Follow-up Study. Trends in Psychology. https://doi.org/10.1007/s43076-023-00313-8
Hoiting, L. & Nauta, N. (2022). Hoogbegaafde Hulpzoekers. BigBusinesspublishers en IHBV. Hoogbegaafde hulpzoekers – IHBV
IHBV Kennisdossier Zeer hoogbegaafd: https://ihbv.nl/zeerhb/
Nauta, N. & Post, M. (2021). Hoogbegaafden op zoek naar verbinding. Weblog. Hoogbegaafden op zoek naar verbinding | noksnauta (wordpress.com)
Nauta, N. & Schouwstra, I. (red.) (2020). Hoogbegaafde senioren. Van Gompel-Svacina/ IHBV. Hoogbegaafde senioren – IHBV