Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column#27 Noks Nauta Ga wat leuks doen!

noks300x300 Noks deed iets leuks en geeft dit advies aan de lezers van deze column. Onderbouwd, vanzelfsprekend!

Ga wat leuks doen!

We zeggen het gemakkelijk tegen iemand die in de put zit: “Ga wat leuks doen!” Het lijkt wellicht een oppervlakkig advies, maar er blijkt toch wetenschappelijke onderbouwing voor te zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat positieve emoties zorgen voor een verbreding van de cognitie, voor een verruiming van ons visuele aandachtsveld en dat we minder op onszelf gericht zijn en een grotere verbondenheid met anderen ervaren. Positieve emoties gaan samen met een gezondere levensstijl én hebben direct invloed op diverse lichaamsfuncties. (Veehof et al, 2013)

Hoewel ik soms flink kan klagen, ben ik van nature wel een positief ingesteld iemand. Daar bof ik mee. Vanuit de positieve psychologie wordt steeds duidelijker dat dat een belangrijke factor is in het emotioneel welbevinden van mensen. Toch hoef je niet te wanhopen als je van nature niet zo’n positieve instelling hebt meegekregen. Je kunt positieve emoties op verschillende manieren gaan ontwikkelen, er staan voorbeelden in het genoemde boek. Hoogbegaafden kunnen er vast nog meer bedenken!

Referentie:
Veehof, M, Bohlmeijer, E. & Geschwind, N. (2013). Positieve emoties. Hoofdstuk 6 in Bohlmeijer, E. Bolier, L, Westerhof, G. & Walburg J.A. (2013). Handboek Positieve Psychologie. Amsterdam: Boom. Bekijk dit boek op Youbedo