Hoogbegaafdheid bij senioren wordt vaak niet herkend. Het gevolg kan zijn dat deze slimme senioren zich alleen voelen, mensen missen bij wie zij echt op hun gemak zijn en soms psychische klachten ontwikkelen. Ook verveling komt veel voor. Sommigen zien zelfs het leven niet meer zitten. Kennis over de kenmerken van hoogbegaafdheid en hoe daar adequaat mee om te gaan kan sterk bijdragen aan het welbevinden van deze groep. Dat is van groot belang voor zorgverleners die met ouderen werken.

Dit boek is geschreven door zeven auteurs met verschillende en aanvullende expertise. De wetenschappelijke kennis over hoogbegaafdheid bij senioren staat nog in de kinderschoenen. Maar het aantal vragen vanuit de praktijk neemt duidelijk toe. Het aantal ouderen in de maatschappij neemt immers ook toe.

Zes praktijkverhalen geven een helder beeld van wat hoogbegaafde senioren kunnen ervaren. Ze behandelen belangrijke thema’s zoals hoogsensitiviteit, verbonden zijn met anderen en levensvragen. Ook gaat het boek in op dementie bij hoogbegaafden, een complexe combinatie. Al deze thema’s worden specifiek met het oog op de doelgroep besproken. Speciaal voor zorgprofessionals is er een hoofdstuk over samenwerken rond de hoogbegaafde senior. Het boek sluit af met concrete aanbevelingen.

Noks Nauta is (niet praktiserend) arts, psycholoog en medeoprichter van de stichting IHBV – Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. Zij verzamelt en verspreidt sinds 2000 kennis over hoogbegaafde volwassenen en sinds 2011 ook over hoogbegaafde senioren. Ze publiceert hierover boeken en artikelen en geeft trainingen en workshops aan hoogbegaafden en aan professionals. Sinds zij zelf de 70 is gepasseerd, voelt zij sterker de noodzaak om de kennis over hoogbegaafde senioren te verspreiden.

Ine Schouwstra is jurist en schrijver. Ze werkte binnen de sociale rechtshulp, schreef over onderwerpen als omgevingsrecht, patiëntenrecht, onderwijs en gezondheidszorg. Haar belangstelling voor hoogbegaafdheid dateert al van lang geleden. De interesse in de hoogbegaafde senior kwam daar in de loop der tijd bij.

Prijs:
24,00 euro incl. verzendkosten naar Nederland.
30,00 euro incl. verzendkosten naar België.

Quotes:
‘Op het vrijwel blanco gebied van hoogbegaafdheid bij ouderen brengt dit boek theorie en praktijk bij elkaar. Het levert zowel meer begrip als praktische handreikingen en verrijkt zo het werkveld.’
Prof. dr. Marcel Olde Rikkert, hoofd Afdeling Geriatrie, coördinator Radboudumc Alzheimer Centrum Nijmegen

‘Ben je hoogbegaafd, dan ben je in sommige opzichten anders dan verreweg de meeste anderen, of je nu jong bent of oud. Dat kan eenzaam maken. Dit boek is een belangrijke wegwijzer naar meer verbinding.’
Jeannette Rijks, eenzaamheidsexpert bij Faktor 5

‘Het boek geeft heldere uitleg waarom het cruciaal is om voor een aangepaste benadering te kiezen bij hoogbegaafden met dementie.’
Monika Eberhart, auteur, aandachtsvelder dementie, dementievandaag.nl

‘Mijn hoogbegaafde vader kreeg Alzheimer en moest in het verpleeghuis Bingo spelen. Niemand wist hoe met hem om te gaan. De zorg voor hoogbegaafde mensen met dementie is een blinde vlek. Uit dit boek valt veel te leren.’
Stella Braam, auteur, onderzoeksjournalist

Bestelformulier Hoogbegaafde Senioren

Met onderstaand formulier kun je het boek "Hoogbegaafde Senioren" bestellen. Je dient direct online te betalen. Levering in Nederland en België. Bestel je vanuit een ander land, stuur dan een mail naar [email protected] of maak gebruik van het contactformulier.

  • verplicht wanneer je een bevestiging wilt ontvangen
  • € 0,00