Vrijwilligers

De organisatie van het IHBV bestaat uit vrijwilligers die zich allemaal samen inzetten voor het verwerven en verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen.

Verschillende vrijwilligers hebben verschillende aandachtsgebieden, zoveel mogelijk passend bij talent en motivatie. 
Zo kent het IHBV een sociocratisch bestuur, dat zich zoveel mogelijk faciliterend opstelt aan de overige vrijwilligers.
Het bestuur zorgt voor de vertegenwoordiging naar samenwerkingspartners, de zakelijke en technische ondersteuning van de stichting en het vrijwilligersbeleid. 

Het bestuur wordt bijgestaan, van input voorzien en scherp gehouden door een adviescommissie. 

HB-Cafés

Het IHBV organiseert op veel plaatsen in het land HB-Cafés. HB-Cafés zijn informele bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen om hun kennis over en inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten en daar met andere belangstellenden in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. 

De organisatie van de HB-Cafés is in handen van tientallen enthousiaste vrijwilligers. Alles over de HB-Cafés en degenen die ze organiseren lees je op HB-Cafe.nl

Het bestuur van het IHBV bestaat uit:

Janine Kallenbach

Woordvoerder

Janine Kallenbach (1969) kwam er een aantal jaar geleden via het zijnsluik van Tessa Kieboom achter dat haar -bekende- hoogbegaafdheid óók een verklaring is voor haar uiteenlopende interesses, haar moeite met repeterende taken, haar emotionele intensiteit en het feit dat anderen haar soms lastig en eigenwijs vinden.

Janine is van oorsprong Industrieel Ontwerper en heeft zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid verschillende managementposities bekleed en aan organisatieverandering gewerkt. Zij is daarnaast lid van de wijkraad Lage Land, Prinsenland en ’s Gravenland in haar geliefde woonplaats Rotterdam, is websitebouwer bij Jouw Talent Online, gecertificeerd TMA-analist, trainer persoonlijke vaardigheden en talentaanjager bij Persoonlijk Vaardiger, design denker en interieurontwerper. Samen met haar man, twee zoons en twee katten woont zij in Rotterdam.

Janine maakt zich er graag hard voor dat hoogbegaafdheid als een normaal talent gezien wordt, als één van de variaties van de mens. En ook als iets leuks: net zo leuk als een talent voor tekenen, voor sport, voor samenwerken met andere mensen of voor onderwaterlassen.

Binnen het IHBV is Janine naast voorzitter en woordvoerder tevens coördinator van het HB-Café Rotterdam, verantwoordelijk voor de ICT en actief binnen de PR & Communicatie van het IHBV.

Linda Batenburg

Kennisproducten

Linda Batenburg (1984) is een echte creatieve duizendpoot, zij is onder andere werkzaam als persoonlijk begeleider in een woongroep van jongvolwassenen met een stoornis in het Autisme Spectrum.
Daarnaast werkt ze als zelfstandige bij LB Creative en wordt ze o.a. ingehuurd als coach en activiteiten coördinator bij een sociale moestuin. Linda is haar carrière gestart in het bedrijfsleven waar ze als brand manager verantwoordelijk was voor alle communicatie met de consument, ze liep echter vast in deze commerciële werkomgevingen en gebruikt nu haar kennis op het gebied van vormgeving, communicatie en reclamepsychologie om lesmethodes en coaching materiaal te ontwikkelen. Deze kwaliteiten sluiten prachtig aan op de portefeuille kennisproducten die zij voor het IHBV heeft opgepakt. Daarnaast is Linda ook de vice-voorzitter.

Pauline Coret

Vrijwilligersbeleid

Pauline Coret-Bökenkamp (1973) is al sinds 2013 actief binnen het IHBV. Zij is begonnen als coördinator bij het HB-Café in Delft, heeft meegeholpen met de organisatie van verschillende symposia en is de projectmanager in de werkgroep HB-ASS.

Toen zij er in 2012 achter kwam dat ze hoogbegaafd is, is zij zich gaan verdiepen in dit thema en dat was ook het moment om haar leven onder de loep te nemen en de nodige aanpassingen aan te gaan brengen. Voordien was zij werkzaam in het bank- en verzekeringswezen en er vielen nu heel veel kwartjes waarom dit niet de juiste omgeving voor haar was. Zij heeft diverse opleidingen gevolgd om verder te kunnen gaan als eigenaar van KernKompas. Zij legt zich hierin toe op het begeleiden van hoogbegaafde volwassenen d.m.v. coaching. Een van de belangrijkste instrumenten daarbij is de KernTalentenmethode. Ook is zij gecertificeerd Noloc loopbaanprofessional.

Door haar ruime ervaring als vrijwilliger binnen het IHBV was het voor haar een vanzelfsprekende keuze om de rol op zich te nemen om het vrijwilligersbeleid binnen het bestuur op te gaan pakken. Zij wil zich inzetten om de band tussen de vrijwilligers, de portefeuillemanagers en het bestuur zo warm mogelijk te maken. Zij houdt van korte lijnen en een directe structuur. Pauline is daarnaast actief binnen het HB-Café Rotterdam en is ook nog penningmeester.

Pauline woont met haar man en 2 kinderen in Gouda en daar is ook haar bedrijf gevestigd.

Ticia Luengo

HB-Ondernemers

Mijn naam is Ticia Luengo Hendriks, geboren in 1971 te Rotterdam, veel verhuisd waaronder middelbare school in Spanje en studiejaar in Canada, en nu woonachtig in Soest met mijn man Michiel en dochters Suzanna (alweer 18) en tweeling Gemma en Elina (14). We hebben ook 2 korthaar poezen en een langharig hondje.

Ik ben een ‘multipassionate’ type – van oorsprong verander-psycholoog met 18 jaar ervaring in de ICT bij KPN, waar ik me naast veel verschillende functies ook jarenlang heb ingezet voor meer begrip voor de HB volwassene en de avondmens in het kader van corporate diversiteit.

Vijf jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen als aanjager en activist op verschillende gebieden waaronder rechten voor avondmensen (diversiteit in bioritmes) en voor kinderen (onderwijsvernieuwing). Als echte multipassionate heb ik natuurlijk ook nog ten minste 5 serieuze hobbies, van tuinieren tot interieur ontwerp tot miniaturen. Hoezo kiezen?

Toen ik in 2017 op de eerste ‘Slim van Start’ IHBV ondernemersdagen mijn vleugels kwam uitslaan, ontdekte ik een potentiële gemeenschap van HB ondernemers die, ongeacht achtergrond of werkveld, allemaal dezelfde proactieve, ondernemende instelling en snelle denkwijze delen. Een warm bad! Uiteraard nam ik de organisatie van de HB-Ondernemersdag 2018 over toen de projectmanager uitviel en sindsdien heb ik een bruisende community helpen opbouwen waar veel geleerd en vooral gelachen wordt en van waaruit al diverse vruchtbare samenwerkingen zijn geboren. De HB-Ondernemersdag 2022 – voor het eerst in 3 jaar live op locatie in Utrecht – was ook weer een heerlijk warm bad. Daar doe ik het voor!

Ticia is daarnaast ook de secretaris van bestuur.

Adviescommissie

Het bestuur wordt geadviseerd en scherp gehouden door de adviescommissie, die bestaat uit de volgende 4 leden:

*** Noks Nauta ***

Ere-bestuurslid en lid adviescommissie

Foto: Gijs de Kruijf (c)

Bedrijfsarts niet praktiserend en arbeids- en organisatiepsycholoog. Promoveerde op samenwerken van huisartsen en bedrijfsartsen. Medeoprichter van het IHBV (2010).
Werkt sinds 2001 aan deskundigheidsbevordering omtrent hoogbegaafdheid bij professionals, zoals psychologen en artsen. Verzamelt (middels onderzoek) en verspreidt (middels artikelen, presentaties en workshops) kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Publiceerde samen met Sieuwke Ronner het boek ‘Ongeleide projectielen op koers. Over werken en leven met hoogbegaafdheid’ (2007) en was coauteur van Janneke Breedijk in ‘Hoogbegaafde pubers. Onderweg naar hun toekomst’ (2012). www.noksnauta.nl 
Mede-auteur van de boeken ‘Hoogbegaafde volwassenen. Zet je gaven intelligent en positief in’, van ‘Hoogbegaafde senioren’ en van ‘Hoogbegaafde hulpzoekers‘.

*** Rianne van de Ven ***

Ere-bestuurslid en lid adviescommissie

 

Toen Rianne van de Ven (1971) in 2011 kwam kennismaken met het toenmalige IHBV bestuur kon niemand voorzien wat er allemaal zou gaan gebeuren. Zij heeft vanaf begin 2013 tot eind 2020 als voorzitter van de stichting IHBV bergen werk verzet.
Rianne heeft sinds 2007 een een coachpraktijk voor hoogbegaafde volwassenen in Wageningen: www.riannevdven.nl.
Na een opleiding tot professionele coach begon ze haar coachingspraktijk. In 2017 schreef ze samen met Noks Nauta en vier mede-auteurs het boek ‘Hoogbegaafde Volwassenen. zet je gaven intelligent en positief in’.
Rianne is hoofdorganisator van de Week van de Hoogbegaafdheid en actief als bestuurslid van verschillende HB-gerelateerde verenigingen. Rianne blijft binnen het IHBV actief als expert. Zo blijft haar kennis gelukkig behouden voor het IHBV.

Patricia van Casteren

Portefeuille onderzoek en lid adviescommissie

Patricia van Casteren (1971) is psycholoog arbeid & gezondheid en als bedrijfspsycholoog werkzaam bij Ascender. Daarnaast is ze als science practitioner verbonden aan de academische werkplaats Arbeid en Gezondheid van Tranzo, onderzoeksinstituut voor zorg en welzijn van Tilburg university. Daar verricht ze promotie onderzoek naar duurzame inzetbaarheid in werk, in het bijzonder van hoogbegaafden. Ook bij Ascender houdt ze zich o.a. bezig met coachen en behandelen van hoogbegaafde volwassenen en het adviseren van bedrijven op het gebied van arbeid en gezondheid.  Binnen het IHBV heeft Patricia de portefeuille Onderzoek onder haar hoede. Ze initieert en coördineert onderzoek dat het IHBV (mede) uitvoert of helpt uitvoeren naar vraagstukken die relevant zijn voor het welzijn en functioneren van hoogbegaafde volwassenen.

Anita Verdouw-van der Schans

Secretariaat en lid adviescommissie

Anita Verdouw (1974) is getrouwd, heeft 2 kinderen en woont in Gouda. In haar zoektocht naar een zinvolle bezigheid stuitte zij op de vacature bij IHBV. Haar aandacht was meteen gewekt omdat hoogbegaafdheid haar niet onbekend is. Toen zij hoogbegaafdheid bij haar kinderen ontdekte, zo’n 10 jaar geleden, is zij samen met haar man een praktijk gestart om hoogbegaafde kinderen te begeleiden. Haar ervaringen in het onderwijs als leerkracht en intern begeleider neemt zij daarin mee.

Zij vindt het heel leuk om bij IHBV de secretariaat taken op zich te nemen.
Zo helpt zij het IHBV mee om er te zijn voor hoogbegaafde volwassenen.