Actueel houden
Inmiddels is de HB/HIQdatabase gegroeid tot meer dan 500 artikelen, nieuw onderzoek wordt steeds toegevoegd. Het onderhoud van de database en de bijbehorende website is in handen van Yvonne Cramer. Weet je een artikel/onderzoek wat nog niet is opgenomen in de database? Meld het dan via het suggestie-formulier op de website. Heb je een andere vraag of opmerking, lukt er iets niet, heb je feedback of ideeën? Gebruik dan het contactformulier of laat een berichtje achter op Facebook.

Wat betekenen de sterren bij een artikel?
De sterren die bij een artikel zijn afgebeeld zijn een indicatie van het soort onderzoek wat er gedaan is. Artikelen met 5 sterren zijn meta-analyses en systematische reviews van de literatuur.
Artikelen met 4 sterren zijn onderzoeken die verricht zijn onder een representatieve populatie, of onderzoeken waarbij de voorselectie van een dergelijke aard is dat de steekproef als representatief kan worden beschouwd.

Artikelen met 3 sterren zijn onderzoeken die zijn gedaan met een niet representatieve steekproef. Een niet representatieve steekproef is bijvoorbeeld Mensa-leden, of kinderen in plusklassen.
Ook literatuur-reviews die selectief of niet systematisch zijn krijgen 3 sterren

Artikelen met 2 sterren beschrijven nog steeds onderzoeken waarbij daadwerkelijk mensen zijn onderzocht, maar hierbij gaat het om kwalitatief onderzoek, gevalsbeschrijvingen of ander onderzoek wat niet in aanmerking komt voor meer sterren.

Artikelen met 1 ster zijn niet het directe resultaat van onderzoek maar zijn bijvoorbeeld meningen en/of samenvattingen geschreven door experts.

Hoe kan ik gebruik maken van de tags?
Door tags aan te vinken kun je de zoekresultaten beperken tot bepaalde categorieën. De tags die beginnen met age-….. geven aan welke leeftijdsgroep onderzoek over gaat. De tags def-…. Geven aan welke definitie van hoogbegaafdheid is gebruikt in het onderzoek: Hoogpresteren, hoog IQ, een combinatie van beide of ongespecificeerd. De evidence-…. Tags geven aan hoeveel sterren een artikel heeft gekregen. Houd er rekening mee dat het aanvinken van meerdere tags betekent dat een artikel een van beide tags moet bevatten om weergegeven te worden in het zoekresultaat. Als bijvoorbeeld evidence-5 en age-adults worden aangevinkt, worden alle onderzoeken weergegeven die vijf sterren hebben OF die over volwassenen gaan. Tags kunnen ook gebruikt worden in de zoekbalk om te zorgen dat artikelen ALLE gewenste tags bevatten.

Hoe kan ik gebruik maken van de zoekbalk?
De zoekbalk kan gebruikt worden om te zoeken op auteur, een combinatie van tags of andere steekwoorden zoals “autism” of “adhd”. Bij het zoeken op auteur dient er een komma na de auteur te worden geplaatst. Zoektermen worden gescheiden door middel van een spatie. Om bijvoorbeeld alle artikelen te vinden die geschreven zijn door Noks Nauta, die gaan over volwassenen, en die iets te maken hebben met werk vul je “nauta, age-adults work” in in de zoekbalk.

Hoe kan ik een artikel citeren?
Klik op de “cite” knop bij een artikel om een citatie te laten verschijnen. De citatie is standaard in de APA-stijl. Klik op het kladbord teken om de citatie automatisch de kopiëren naar het kladbord, om deze vervolgens gemakkelijk ergens anders te kunnen plakken.

Hoe kan ik linken naar een artikel?
Elk artikel in de database heeft een unieke code. Deze vind je rechts-bovenaan het artikel. Rechter-muisklik op deze code gevolgd door “kopieer link” geeft je de link op je kladbord. Door op de unieke code van een artikel te klikken kom je op een pagina van de database terecht waar alleen dit artikel wordt weergegeven. Het adres wat nu in je adresbalk staat kun je ook kopiëren en gebruiken om te linken naar een artikel.

Klik hier om naar de database te gaan