Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Recensie: ‘Vechten tegen verveling’ door Walther Ligtvoet

vechtentegenvervelingHet boek “Vechten tegen verveling – Gevangen in een bore-out” van de Vlaamse Frouke Vermeulen is voor het IHBV gerecenseerd door Walther Ligtvoet.


Gegevens van het boek:
Vechten tegen verveling – gevangen in een bore-out
Frouke Vermeulen
Uitgeverij Houtekiet
ISBN 9 789089 243782

Achtergrond

Het boek is opgezet rondom de eigen ervaringen van Frouke met het verwerken van haar bore-out. Tijdens haar zoektocht naar de oorzaken en mogelijke therapieën aangaande haar bore-out komt ze tot de ontdekking dat er maar weinig is en dat wat ze wel vindt is vaak niet toereikend. Haar zoektocht helpt haar inzicht te verkrijgen in de oorzaken van haar bore-out en geeft haar ook de mogelijkheden om niet alleen uit haar bore-out te komen maar om haar een nieuwe richting in haar leven te geven. Tijdens deze zoektocht komt de schrijfster tevens tot de ontdekking dat ze hoogbegaafd en hoogsensitief is en wat dit voor impact heeft op haar bore-out. Deze, en andere ervaringen, heeft ze opgetekend in dit boek in de hoop anderen te helpen met het herkennen en/of ze te helpen succesvol uit een bore-out te komen.

De opzet die zij heeft gekozen is bedoeld om de lezers mee te nemen in de, openhartig opgetekende, periode van het ontstaan van de ziekte tot aan het herstel. De anekdotes uit haar eigen leven gecombineerd met wetenschappelijk onderbouwde informatie geven een opmerkelijk inzicht in wat een bore-out is en hoe het te bestrijden.

Samenvatting

Als hoogopgeleide starter loopt Frouke al snel tegen problemen op haar werk aan. Het werk leek leuk, in haar eigen vakgebied en redelijk divers maar al snel verveelt ze zich toch. Door de economische crisis was er weinig werk en toen het eenmaal aantrok was het bij lange na niet zo uitdagend als ze had verwacht. Ze verdoet een groot deel van haar tijd met privé dingen tot haar eigen schaamte en vooral frustratie. De vooroordelen van verveling op het werk zijn legio en ze verbergt dan ook haar verveling voor haar omgeving en werkgever en verschuilt zich steeds meer achter een façade van drukte en gefingeerde werkstress. Ze krijgt zelfs last van lichamelijke klachten.

Al snel wordt dit erger en ze realiseert zich dat er toch echt iets mis is. Op aanraden van vrienden en bekenden gaat ze op zoek naar hulp. Haar huisarts herkent de ernst van de situatie en stelt de diagnose “ambtenarenziekte” en raad haar aan rust te houden en vooral leuke dingen te doen.

Het had een stempel. Frouke gaat op zoek naar de definitie ervan en komt tot de ontdekking dat ambtenarenziekte eigenlijk bore-out is en zich zeker niet beperkt tot ambtenaren. Ook loopt ze al snel tegen vooroordelen op in de wetenschappelijke kringen. Omdat ze toch wil doorgronden wat er nu aan de hand is gaat ze zelf op onderzoek uit en spit wetenschappelijke artikelen door op zoek naar inzicht en kennis.

Door haar doorzettingsvermogen ontdekt ze dat bore-out een krachtenveld is van prikkels. Negatieve en positieve prikkels ervaart iedereen. Het is echter de kwaliteit van deze prikkels die belangrijk is. Als iemand langdurig negatieve prikkels krijgt is het niet verassend dat overspannenheid of burn-out op de loer liggen. Zijn de prikkels echter positief maar is de kwaliteit te laag, dan is het minder voor de hand liggend dat je daardoor in de problemen kunt komen. En dat is volgens Frouke nu precies de oorzaak van een bore-out. Te weinig afwisseling in de prikkels en dan met name nog door prikkels van een te lage kwaliteit.

Deze wetenschap geeft haar inzicht in wat ze kan en moet doen. De prikkels die ze ervaart moeten kwalitatief beter zijn. Ze gaat op zoek naar haar kerntalenten en haar passies. Tijdens deze zoektocht lijken er indicaties te zijn dat ze hoogbegaafd is en misschien ook wel hoogsensitief. Nader onderzocht blijkt dit ook zo te zijn. Iedereen kan in een bore-out komen maar een hoogbegaafde persoon loopt wel een hoger risico. Er is dus geen direct verband maar wel degelijk een hogere kans.
Op basis van de uitkomst van haar KernTalenten test gaat ze verder. Ze komt erachter dat het werkgebied waarin ze zit, hoe spannend, leuk en uitdagend het ook kan zijn niet het hare is en schoolt zich om tot coach. Mensen ondersteunen is waar haar hart van gaat kloppen en wat haar de juiste soort prikkels geeft. Haar ervaringen met haar bore-out hebben haar geleid naar een ander leven waarin ze anderen kan helpen om uit vergelijkbare situaties te komen.
In het laatste deel van het boek geeft ze dan ook tips over de stappen die iemand kan nemen die zich in een bore-out bevindt en de hulpmiddelen en -lijnen die er zijn en die ingeschakeld kunnen worden. Huisarts, psycholoog, psychotherapeute, loopbaancoach, maar ook beweging, mindfulness en gewoon genieten van de kleine dingen.

Mening van de recensent

Het boek geeft kennis over hoe een bore-out mogelijk kan ontstaan, geeft inzicht in het proces zoals dat heeft plaatsgevonden bij de schrijfster en geeft tips over hoe je eruit kunt komen. Het is zeker de moeite waard het te lezen als je zelf in een bore-out dreigt te komen, je er al in zit of hebt gezeten maar als cadeau voor werkgevers, managers en personeelsafdelingen heeft het zeker ook zijn waarde. Hoe meer kennis over deze ziekte hoe beter het kan worden voorkomen of behandeld.

Ik kom zelf uit een bore-out. Sterker nog, ben nog steeds bezig eruit te geraken. Zoals Frouke al aangeeft, het duurt minstens zo lang om uit een bore-out te geraken als de tijd die je nodig had om erin te komen. En dat is een proces van maanden zo niet jaren. Het boek gaf mij inzicht en vooral ook herkenning en erkenning. Op momenten raakte ik er dusdanig van onder de indruk dat ik het even moest wegleggen. Vooral ook omdat ik nog steeds bezig ben met het proces en ik soms dingen even moest laten bezinken en een plaats moest geven aan wat het loswerkte bij mijzelf. De schrijfster is tijdens haar proces erachter gekomen dat ze zelf hoogbegaafd en hoogsensitief is. Deze wetenschap heeft ertoe bijgedragen dat ze vanuit dat perspectief bezien kan beredeneren wat de impact is op mensen met deze eigenschappen. Veel van haar bevindingen waren dan ook voor mij herkenbaar.

Het boek is gebaseerd op een eigen ervaring. Helaas is er nog bijna geen wetenschappelijke onderbouwing van het fenomeen bore-out en dat lijkt me dringend nodig. Burn-out is als ziekte inmiddels erkend, bore-out echter nog steeds niet, ook al begint het meer en meer zichtbaar te worden. Frouke heeft naar mijn mening met deze goed opgeschreven ervaring en beschrijving van haar zoektocht naar inzicht zeker een goede basis kunnen leggen voor verder onderzoek

Walther Ligtvoet, informatiemanager in de zorg, ervaringsdeskundige