Zoek
Sluit dit zoekvak.

Scriptie ‘HB-Café Zuidwest voelt als thuiskomen’

Afgelopen zomer heeft Lise van Beijsterveld in het kader van haar opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen haar afstudeerscriptie geschreven over het HB-Café Zuidwest (Breda).

Belangrijke vragen in haar onderzoek waren in hoeverre het HB-Café bijdraagt aan het vervullen van de behoeften van hoogbegaafden volwassenen op het gebied van contact met andere hoogbegaafde én het vergroten van kennis en inzicht over hoogbegaafdheid. Uit het deels kwalitatieve en deels kwantitatieve onderzoek blijkt dat dit zeker het geval is! Daarbij beseffen we ons dat de resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op ervaringen van deelnemers bij één bijeenkomst van één HB-Café en dat er een grote verscheidenheid aan soorten HB-Cafés, onderwerpen, ervaringen én deelnemers bestaat. In het algemeen geven de deelnemers aan heel tevreden te zijn, het herkennen en erkennen van hoogbegaafdheid, jezelf mogen zijn onder mensen die je begrijpen, het contact en de uitwisseling, dat maakt van HB-Café Zuidwest een plek die ‘aanvoelt als thuiskomen’. Daarmee geeft het HB-Café een waardevolle invulling aan de missie van het IHBV om het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren door het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid.

Natuurlijk waren er ook aandachtspunten, zoals de behoefte aan meer snelheid en diepgang en meer nieuwe informatie en de wens om vaker vanuit een positieve invalshoek aandacht te besteden aan de positieve aspecten van hoogbegaafdheid en hoe deze in te zetten. Dat vinden we vanuit het IHBV belangrijke punten (zie ook de publicatie “Hoogbegaafde volwassenen. Zet je gaven intelligent en positief in. “) We gaan kijken op welke manier we deze aanbevelingen in de loop van volgend jaar een plek kunnen geven in de HB-Cafés. Wordt vervolgd dus!

Je kunt haar scriptie HIER downloaden.