Nieuw! Thema HB-Café: Zeer hoogbegaafd, wat betekent dat en hoe beleef je het?

In samenwerking met Talentissimo organiseert het IHBV op 5 oktober 2018 voor de eerste keer een HB-Café voor volwassenen die zich herkennen als (mogelijk) ‘zeer hoogbegaafd’. Dit zal plaatsvinden in Zeist.

Over hoogbegaafdheid bij volwassenen begint er de laatste tijd wat meer kennis te komen. Voor mensen die er op volwassen leeftijd achter komen dat ze (mogelijk) hoogbegaafd zijn gaat er dan een heel nieuwe en misschien zelfs wel verwarrende wereld open. In de HB-Café’s van het IHBV wordt die kennis gedeeld. Soms merk je echter dat je je ook binnen groepen hoogbegaafden ‘anders’ voelt en dan kan het zijn dat je zeer hoogbegaafd bent. Over zeer hoogbegaafden (er is geen harde grens, maar in termen van IQ getal wordt gesproken van waarden vanaf 145 (gemiddeld plus drie standaarddeviaties) is nog niet veel kennis.

IHBV en Talentissimo (platform voor hyperhoogbegaafden van alle leeftijden o.l.v. Femke Hovinga, www.talentissimo.nl) hebben het initiatief genomen om gezamenlijk een HB-Café voor en over zeer hoogbegaafde volwassenen te gaan starten. Op de eerste avond geven we een inleiding in de huidige kennis over wat hoogbegaafdheid bij volwassenen inhoudt en verkennen we met de deelnemers in hoeverre dit voor zeer hoogbegaafden ook geldt, wat is er hetzelfde en wat is er anders? Er zal veel aandacht zijn voor ervaringen van de aanwezigen. Enkele vragen die aan bod zullen komen: Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) zeer hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen, privé en op het werk? Hoe ga je positief om met je hoogbegaafdheid?

Spreker is Noks Nauta, arts, psycholoog en bestuurslid van het IHBV. Zij houdt zich sinds 2000 bezig met (zeer) hoogbegaafde volwassenen en schreef diverse boeken en artikelen. Naast de theorie zal zij ook zorgen voor opdrachten die uitnodigen tot interactie met de andere aanwezigen.

Het HB-café voor zeer hoogbegaafden is er voor iedereen die hier belangstelling voor heeft. Het is een combinatie van café (gezelligheid) en een thema (leerzaam).

Op 5 oktober a.s. gaan de deuren van het HB-café om 18.30 open. Het inhoudelijke deel duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Tot 23.00 uur kan men dan (eventueel onder het genot van een drankje) met elkaar napraten.
Locatie: Steynlaan 30, Zeist

Routebeschrijving: Alle navigatiesystemen brengen je moeiteloos naar de Steynlaan 30. Voor de deur kun je maximaal anderhalf uur parkeren. Op prettigparkeren.nl kun je alternatieven vinden, zowel gratis als betaald. Met het OV neem je de bus vanaf station Driebergen-Zeist of Utrecht CS naar Busstation Zeist of halte Steynlaan. Vanaf hier is het enkele minuten lopen naar de locatie. Nummer 30 heeft twee deuren, als je voor het huis staat is het de linker deur (boven de rechter staat ‘Wisteria’, dit is het woonhuis naast de trainingsruimte)

De entree bedraagt € 17,50 per persoon inclusief koffie, thee en water. Andere drankjes contant afrekenen. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via Ideal of Bancontact/Mister Cash.

Er zijn maar 15 plaatsen plaatsen beschikbaar, waarvan er 10 via de website van het IHBV verlopen.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er een plaats beschikbaar komt.