11-01-2019 Thema HB-Café: Zeer hoogbegaafd, wat betekent dat en hoe beleef je het?

Op 11 januari 2019 vindt voor de tweede keer een HB-Café plaats voor volwassenen die zich herkennen als (mogelijk) ‘zeer hoogbegaafd’. Het programma is gelijk aan dat van 5 oktober 2018, omdat er voor veel belangstellenden toen geen plek was.

Over hoogbegaafdheid bij volwassenen begint er de laatste tijd wat meer kennis te komen. Voor mensen die er op volwassen leeftijd achter komen dat ze (mogelijk) hoogbegaafd zijn gaat er dan een heel nieuwe en misschien zelfs wel verwarrende wereld open. In de HB-Café’s van het IHBV wordt die kennis gedeeld. Soms merk je echter dat je je ook binnen groepen hoogbegaafden ‘anders’ voelt en dan kan het zijn dat je zeer hoogbegaafd bent. Over zeer hoogbegaafden (er is geen harde grens, maar in termen van IQ getal wordt gesproken van waarden vanaf 145 (gemiddeld plus drie standaarddeviaties) is nog niet veel kennis.

IHBV en Talentissimo (platform voor hyperhoogbegaafden van alle leeftijden, www.talentissimo.nl) hebben het initiatief genomen om gezamenlijk een HB-Café voor en over zeer hoogbegaafde volwassenen te gaan starten. Op deze avond (die min of meer identiek is aan de eerste avond voor deze doelgroep op 5 oktober 2018) geven we een inleiding in de huidige kennis over wat hoogbegaafdheid bij volwassenen inhoudt en verkennen we met de deelnemers in hoeverre dit voor zeer hoogbegaafden ook geldt, wat is er hetzelfde en at is er anders? Er zal ook aandacht zijn voor ervaringen van de aanwezigen. Enkele vragen die aan bod zullen komen: Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) zeer hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen, privé en op het werk? Hoe ga je positief om met je (zeer) hoogbegaafdheid?

Sprekers zijn Noks Nauta en Yvonne Cramer. Noks is arts, psycholoog en erebestuurslid van het IHBV. Zij houdt zich sinds 2000 bezig met (zeer) hoogbegaafde volwassenen en schreef diverse boeken en artikelen. Zij zal zorgen voor opdrachten die uitnodigen tot interactie met de andere aanwezigen. Yvonne studeerde wiskunde en informatica. Zij is de maker van de HIQ-Database. Zij verzorgt het gedeelte met wetenschappelijke kennis over zeer hoogbegaafde volwassenen.

Het HB-café voor zeer hoogbegaafden is er voor iedereen die hier belangstelling voor heeft. Het is een combinatie van café (gezelligheid) en een thema (leerzaam).
Locatie: Zaal 2 van Seven, Mariaplaats Utrecht. https://sevenutrecht.nl/ De locatie is op loopafstand van station Utrecht Centraal. Mensen die met de auto komen wordt geadviseerd gebruik te maken van parkeergarage Springweg. De zaal is alleen te bereiken met een trap, er is geen lift.

Op 11 januari a.s. gaan de deuren van het HB-café om 18.30 open. Het inhoudelijke deel duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Tot 23.00 uur kan men dan (eventueel onder het genot van een drankje) met elkaar napraten.
De entree bedraagt € 17,50 per persoon inclusief koffie, thee en water. Andere drankjes contant afrekenen. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via Ideal of Bancontact/Mister Cash.

Indien een HB-Café volgeboekt is kun je jezelf plaatsen op de wachtlijst door dit wachtlijstformulier in te vullen. We nemen dan contact met je op wanneer een plaats beschikbaar komt. We nemen alleen wachtlijstaanmeldingen die op deze wijze aangeleverd worden in behandeling.