11-10-2019 Thema HB-Café: Zeer hoogbegaafd, wat betekent dat en hoe beleef je het? – Groningen

In de HB-Café’s van het IHBV delen we kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Soms merk je echter dat je je ook binnen groepen hoogbegaafden ‘anders’ voelt en dan kan het zijn dat je zeer hoogbegaafd bent. Over deze zeer hoogbegaafden (er is geen harde grens, maar in termen van IQ getal wordt gesproken van waarden vanaf 145 (gemiddeld plus drie standaarddeviaties) is nog niet veel kennis. Daarom zijn we in 2018 gestart met HB-Cafés voor deze specifieke doelgroep en voor mensen die vermoeden dat ze hierbij passen (bijvoorbeeld omdat hun kinderen zeer hoogbegaafd zijn).
Op 11 oktober 2019 vindt voor de vierde keer zo’n HB-Café plaats voor volwassenen die zich herkennen als (mogelijk) ‘zeer hoogbegaafd’. De locatie zal dit keer in Groningen zijn.

Dit HB-Café heeft een ander karakter dan anders, omdat dit voor een specifieke doelgroep van hoogbegaafden bedoeld is. Het programma is gelijk aan dat van de eerdere HB-Cafés voor deze doelgroep, omdat er nog steeds belangstellenden zijn die toen niet konden komen.
IHBV en Talentissimo (platform voor hyperhoogbegaafden van alle leeftijden, www.talentissimo.nl) hebben dit initiatief genomen om het gezamenlijk te organiseren.
Op deze avond (die min of meer identiek is aan de eerdere drie avonden voor deze doelgroep) verkennen we vanuit een korte inleiding in de huidige kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen, samen met de deelnemers in hoeverre deze kennis ook voor ‘zeer hoogbegaafden’ geldt, wat is er hetzelfde en wat is er anders? Er is ook aandacht voor persoonlijke ervaringen van de aanwezigen. Enkele vragen die aan bod zullen komen: Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) zeer hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen, privé en op het werk? Hoe ga je positief om met je (zeer) hoogbegaafdheid? We bieden ook wetenschappelijke kennis over zeer hoogbegaafd zijn, al is die nog beperkt.

Sprekers zijn Noks Nauta en Femke Hovinga. Noks Nauta is arts, psycholoog en ere-bestuurslid van het IHBV. Zij houdt zich sinds 2000 bezig met (zeer) hoogbegaafde volwassenen en schreef diverse boeken en artikelen. Femke Hovinga is oprichter van Talentissimo (voor hyperhoogbegaafden van 0-99), partner bij InterIQ (recruitment voor hoogbegaafden) en IQ-test ontwikkelaar bij SCALIQ.

Het HB-café voor zeer hoogbegaafden (we organiseren het op verschillende locaties, dit keer is de locatie Groningen) is er voor iedereen die hier persoonlijke en specifieke belangstelling voor heeft. Het is een combinatie van café (gezelligheid) en een thema (leerzaam).

Inschrijving via: https://ihbv.nl/evenementen/

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 22.00 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje.
Locatie HB café Groningen:Best Western Hotel – Groningen Centre, Radesingel 50, 9711 EK Groningen. Zie ook: www.hotelgroningencentre.nl. Betaald parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder het hotel, op basis van beschikbaarheid. Mocht de parkeergarage volgeboekt zijn, dan kunt u terecht in de Q-park parkeergarage aan de Rademarkt, op vijf minuten loopafstand van het hotel.
Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.