Search
Close this search box.

Column # 10 Noks Nauta Jong en oud en hoogbegaafd

noks300x300Opnieuw een column van Noks Nauta. Deze keer geïnspireerd door leeftijd.

Jong en oud en hoogbegaafd

Vaak valt het mij op dat in gesprekken tussen hoogbegaafden onderling leeftijd geen rol speelt bij de kwaliteit van het contact. Dat vind ik heel mooi, omdat ik niet houd van hokjes en mij er ook niet graag in laat zetten. Toch kan ik niet ontkennen dat ik zelf in mijn latere levensfase zit. Mede daarom ben ik zo blij dat we aandacht besteden aan hoogbegaafde senioren.
De eerste ervaring die bij ons binnenkwam was van een jonge (hoogbegaafde) vrouw die vroeg wat ze haar hoogbegaafde opa kon bieden om niet eenzamer te worden. Dat zette ons aan het denken. We gingen het op de agenda zetten en langzamerhand begint dat thema aan te slaan. We kregen geld van het Mensa Fonds voor twee geschreven portretten. We schreven een leaflet en artikelen over oudere hoogbegaafden en maakten verbinding met de Amerikaanse organisatie SENG hierover. Daaruit ontstond het ‘Gifted Elders Initiative’.
Binnenkort kunnen we resultaten laten zien van twee onderzoeken door bachelorstudenten toegepaste psychologie. Én een mooi contact was er met de Stichting ‘Oud geleerd, jong gedaan’. Twee, ook weer jonge, vrouwen, die zich bekommeren om de slimmere ouderen en daar met veel bevlogenheid programma’s voor zijn gaan starten. Veel succes Ilse en Enny!

Links:
http://oudgeleerdjonggedaan.nl
Artikel Gifted.elders-A.forgotten.-group.pdf