Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #24 Noks Nauta Belangrijke anderen

noks300x300 De week van de Hoogbegaafdheid sluiten we af met deze column van Noks Nauta als inspiratie voor iedere hoogbegaafde.

Belangrijke anderen

In de bibliotheek van Delft heb ik tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid een tafel met boeken over hoogbegaafdheid. Daar lees ik het boek van Alex van Haecke over David. David is hoogbegaafd. Dat is al jong duidelijk. Op school wordt hij niet begrepen. Hij loopt dan een keer bewust en letterlijk met zijn hoofd tegen een muur. Zijn opa die psychiater is, laat hem opnemen en hij treft daar gelukkig een psychiater die hem begrijpt. Die brengt hem in contact met een bewoner die heel belangrijk voor hem zal zijn, mijnheer Valeer. Op de middelbare school is leraar Vercammen van onschatbare waarde. Hij begrijpt David, ook na diens poging tot zelfdoding.

Voor hoogbegaafde kinderen zijn mensen die hen begrijpen van levensbelang. Voor David waren dat zijn moeder, zijn opa, mijnheer Valeer en mijnheer Vercammen. Het boek over David is gebaseerd op feiten. Het valt mij op hoe belangrijk sommige volwassenen zijn in het leven van een hoogbegaafd kind.

David maakt het nu vrij goed. Hij heeft een baan en een relatie. Kunnen wij als hoogbegaafde volwassenen ook zo’n belangrijke ander zijn voor een hoogbegaafd kind?

Alex van Haecke. David. Hoogbegaafdheid, een ondergewaardeerd probleem. Westerlo (B): Kramat, 2008.