Search
Close this search box.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #65 Noks Nauta: Je hoofd stoten

Een nieuwe column van Noks, naar aanleiding van ons kennisdossier Zeer Hoogbegaafd.

Je hoofd stoten

Regelmatig krijg ik de vraag of het niet ook een teken van hoogbegaafdheid is als je intelligent met je hoogbegaafdheid om kan gaan? Ik begrijp die vraag.
Ik leg dan uit dat we hoogbegaafdheid zien als een combinatie van kenmerken/ eigenschappen waar een hoge intelligentie in elk geval bij hoort. Omdat je vaak een uitzondering bent onder mensen met een gemiddelde intelligentie, merk je dat je anders denkt, voelt, et cetera. Het hangt o.a. af van je persoonlijkheid, je emotionele stijl en je omgeving hoe je daar mee omgaat.
Mensen van 2 meter lang stoten vaak hun hoofd. Ze hebben eigenlijk aangepaste meubels, aangepaste kleren en een aangepast huis nodig. Ze kunnen er laconiek mee omgaan maar er ook geïrriteerd door zijn. En je hoofd stoten doet pijn. In contact met mensen heb je de neiging om te bukken, want de ander kan toch niet steeds op een ladder gaan staan?
Wat denk je van mensen van 2.40? Daar zijn er maar weinig van in de wereld en zij stoten nog vaker hun hoofd. Zo voelen sommige zeer hoogbegaafden het ook. Daarom hebben we nu een kennisdossier ‘Zeer Hoogbegaafd’. Hopelijk stoten ze minder vaak hun hoofd nu.

Kennisdossier Zeer Hoogbegaafd