Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column # 7 Noks Nauta Die 16% weer

noks300x300Sommige cijfers lijken een eigen leven te gaan leiden. Zo lezen we al jaren dat slechts 16% van de hoogbegaafden een universitaire studie heeft afgerond. Nog steeds schrijven mensen dit van elkaar over…..

 

Die 16% weer

Sommige cijfers lijken een eigen leven te gaan leiden. Zo lezen we al jaren dat slechts 16% van de hoogbegaafden een universitaire studie heeft afgerond. Nog steeds schrijven mensen dit van elkaar over. In het voorwoord van een recent verschenen boek wordt zelfs een percentage van 13% genoemd. Tot nu toe heb ik geen betrouwbare bron gevonden van een goed onderzoek waar dit getal op gebaseerd is.

Overigens is 16% niet eens zo weinig. Zeker als het uit een ouder onderzoek zou komen. In 2012 had namelijk gemiddeld ruim 10% van Nederlanders van 25 tot 64 jaar een universitaire opleiding, voor de groep van 25 tot 34 jaar was dat bijna 15% (Ministerie van OC&W, 2014). Hoogbegaafden zaten dus altijd al hoger dan gemiddeld.

Tot nu toe werpt niemand de vraag op of hoogbegaafden wel allemaal een universitaire opleiding zouden willen. Want we hebben toch ook hoogbegaafde fietsenmakers, kunstenaars, onderwijzers, bakkers enzovoorts nodig? In elk beroep zou je iets van je hoogbegaafdheid kunnen inzetten. Maar hoe? Misschien is dat voor sommigen nog wel een grotere uitdaging dan een universitaire studie!

 

Referentie

http://www.trendsinbeeld.minocw.nl/grafieken/3_1_2_31.php