Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #89 Noks Nauta | Hoogbegaafd vanaf de wieg

Nu ik (ja inderdaad hoogbegaafde) kleinkinderen heb, lees ik vaker over hoogbegaafdheid bij kinderen. Hoe zag dat er bij mij uit? Op babyfoto’s kijk ik erg wakker, op kleuterfoto’s reik ik ver naar voren om alles te kunnen zien. Ouders die het weten, zeggen: Het is in de wieg al duidelijk. Denk aan Johan Cruijff’s uitspraak: “Je ziet het pas als je het door hebt”. Die alerte blik, er altijd bij willen zijn, dol op bewegen. Vroeg reageren. Snel leren en ontwikkelen.   

Amerikaans componiste Amy Beach, ruim 100 jaar geleden, kende in haar eerste levensjaar al 40 liedjes. Haar moeder vroeg hulp aan haar eigen moeder, omdat Amy voortdurend liedjes wilde horen.

Twee boeken zijn er geschreven over de jongste leeftijdsfasen. Lilian van der Poel beschreef hoogbegaafde baby’s en peuters. Marije Sommels en Willeke Rol beschreven hoogbegaafde peuters en kleuters. Herkennen helpt om het kind voldoende aan te bieden én om ongewenst gedrag op tijd bij te sturen. Ik zie van dichtbij hoe ontzettend belangrijk dat is. het hele gezin heeft er baat bij! Hoogbegaafde kinderen worden hoogbegaafde volwassen en vaak zijn hun ouders ook hoogbegaafd. Laten we de kennis over hoogbegaafdheid in alle leeftijdsfasen met elkaar verbinden!    

Lilian Van der Poel (2018). Bijdehante baby’s en pittige peuters. Akershoek.

Marije Sammels & Willeke Rol (2021). Uitdagende peuters en kleuters uitdagen. Garant.