Column #90 Noks Nauta | Was Cruijff hoogbegaafd?

Recent zag ik de musical ‘14’, over het leven van Johan Cruijff. Ik heb ervan genoten! Ik ben een fan van Cruijff, zelfde geboortejaar, en ook Amsterdammer. Hij was een fenomenaal voetballer en dat wist hij ook. Ik zie veel kenmerken van hoogbegaafdheid bij hem en ik kan uit een aantal uitspraken die in rap Amsterdams ook in de musical langskwamen, flink wat elementen van hoogbegaafdheid benoemen. Hier een paar voorbeelden:

Zijn autonomie zie ik hierin terug: Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander. En in: Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch.

Zijn mogelijkheid om verschillende kanten van een situatie te zien, en zijn veerkracht: Elk nadeel hep se voordeel.
Zijn snelle denken, ad rem zijn en gevoel voor humor: Als ik zou willen dat je het begreep, zou ik het beter hebben uitgelegd. (Tegen een journalist.)

En deze gebruik ik vaak met betrekking tot hoogbegaafdheid: Je ziet het pas als je het doorhebt.

Lees meer uitspraken van Cruijff via de link hieronder.

Referentie: 127 Citaten van Johan Cruijff: Citaten, quotes, uitspraken en wijsheden – Citaten.NET
Zie ook de lezing van Johan de Deugd op de ECHA Conferentie 2022