Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column#28 Noks Nauta

noks300x300Het overlijden van een vriendin inspireerde Noks tot deze nieuwe column.

Haar tijd vooruit

Mijn vriendin T. overleed 89 jaar oud en werd vandaag begraven. Ze studeerde ooit, net als haar vader, theologie en werd predikante op Terschelling (1951). Na haar huwelijk (1953) toen ze als getrouwde vrouw dat werk niet meer mocht doen, bleef ze op allerlei manieren (grotendeels als vrijwilliger) met haar vak bezig en daarnaast maakte ze muziek, naaide en borduurde, hield van het kijken naar kunst, etc.. Een veelzijdige en erudiete vrouw en haar tijd vooruit.
In de afscheidsdienst werd verteld over haar bevlogenheid en hoe zij over veel dingen een eigen mening had. Ze werd ook ‘begaafd’ genoemd. Volgens mij was ze zeker hoogbegaafd. Ik ontmoette haar ruim 30 jaar geleden en het klikte meteen tussen ons, al was ze 21 jaar ouder. T. begreep het heel goed toen ik haar een aantal jaren later vertelde over hoe ik bezig was met hoogbegaafdheid. Ik zag veel kenmerken in haar, ook zij had af en toe conflicten….
Veel hoogbegaafden kennen het gevoel dat ze vóórlopen op anderen. T. had dat ook denk ik. Zij gebruikte haar talenten wel heel constructief en zonder frustratie. Ik neem graag een voorbeeld aan haar en hoe zij haar missie volbracht.